Kurzemniece
neesmu, tāpēc mana pirmā “tikšanās” ar sklandu rausi bija
diezgan amizanta. Atceros kā kādā pasākumā Ventspilī, dabas
muzejā uz bufetes galda stāvēja skaisti apaļi sklandrauši. Man,
kā Zemgales zeltenei, pirms tam nebija bijusi iespēja nogaršot,
tāpēc dzirdējusi daudz slavinošus vārdus droši kodu iekšā ar
lielu iekāri, bet biju vīlusies sajūtot garšu, es laikam neesmu
vienīgā kurai
Kurzemes sklandu rausis negaršo pēc pirmā kodiena. Rausis man
vienmēr licies kā kaut kas salds, jā, zinu, ka ir visādi. Tā arī
palika manās atmiņās sklandu rausis kā kaut kas nesaprotams, bet
ne arī īsti negaršīgs. Mana aizraušanās ar kulināriju aug ar
katru dienu, un es novēroju, ka nav nekas uztaisīts tāds īsti
latvisks. Tā nu nonācu pie domas par aizmirstajiem sklandu raušiem,
tikai tā, lai man tiešām tie arī garšo, tāpēc šo recepti
nevar nosaukt par autentisku un varbūt arī neskaitās vairāk
sklandu rauši, bet pašās beigās mans saldais burkānu pildījums
sanāca ļoti garšīgs, tāpēc saldie sklandu rauši. Takā
eksperimentēju, lielu daudzumu netaisīju, sanāk 9-10 mazi, vai 5
lieli rauši.
Mīklai
125g
rudzu milti
50-60ml
karsts ūdens
5g
cukurs
15g
sviests
šķipsna
sāls
Pildījumam
200g
vārīti burkāni
25g
cukurs
15g
kartupeļu milti
šķipsna
vaniļas cukurs
3
ēdamkarotes citrona sulas
45ml
saldais krējums
1/2
ola
Krējuma
mērcei
1/2
ola
30g
skābais krējums
tējkarote
cukurs
kanēlis
Karstajā
ūdenī izkausē cukuru un sāli, nedaudz atdzesē. Miltus sadrupina
ar sviestu un pielej silto ūdeni, mīca, līdz izveidojas viendabīga
mīkla. Liek nedaudz ledusskapī atpūsties un atdzist kamēr gatavo
pildījumu.
Vārītos
burkānus nomizo, sablendē kopā ar saldo krējumu ,1/2 no viegli
sakultas olas (otra puse būs vajadzīga krējuma mērcei), cukuru,
šķipsnu vaniļas cukuru, pieber kartupeļu miltus un visu samaisa.
Skābenākai garšai pievieno 3 ēdamkarotes citrona sulas (ja
neprasās, var arī nelikt).
Rudzu
mīklu izrullē starp pārtikas plēvi. Rudzu mīklas groziņus
protams var veidot tādus kādus grib. Man patika “cibiņas”,
izskatās ļoti autentiski un tautiski. Ar lielu glāzi izspiež
apļus, un uzloka maliņas saspiežot lieko kopā. Lai rudzu mīklas
cibiņa turas labāk kopā, var apļa ārējo malu, ko cels uz augšu, apsmērēt ar
ūdeni, galvenais ir stipri piespiest, lai nesanāk “avārija” kā
man ar dažiem, kuri cepoties atvērās vaļā.
Krējuma
mērcei sakuļ skābo krējumu ar atlikušo 1/2 olas, cukuru.
Liek
pildījumu un pārlej katru sklandu rausi ar krējuma mērci un
pārkaisa ar kanēli. Cep 180°C 30-40 minūtes, līdz raušu
pildījums ir uzpūties.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru