trešdiena, 2014. gada 19. februāris

Japonais /lazdu riekstu Daquise ar šokolādes Ganache/

Pff....trīs svešvārdi vienā virsrakstā nav labi. Bet mēģināšu izskaidrot. Japonais /lasi-žaponē/ no franču valodas ir japāņu valoda. Šoreiz gan runa ies par kūku, ar kuru Japānai nav nekāda sakara, tā ir torte ar tipisku franču mīklu-bezē biskvītu no olu baltumiem, maltiem lazdu riekstiem un cukura- Daquise, un biezas kārtas šokolādes krēma- Ganache.
Nesen manā īpašumā nonāca grāmata "Ultimate Cake", no autores Barbara Maher. Pirku lietotu internetā, jo netiek vairāk izdota, un nekāda jaunā nav, teiksim, 90. gadu vidus. Bet grāmata kā tāda- fantastiska, jo iekļauj daudz praktiskus un noderīgus padomus, labi izskaidrotus konditorejas pamatus- mīklas, krēmi, dekorēšana utt. un lielisku, klasisku kūku kolekciju.
Šī recepte mani piesaistīja, jo likās kas līdzīgs “Cielaviņai”, kas mūsu mājās ir ļoti iecienīta. Kaut kas līdzīgs tas ir, bet ne gluži. Drīzāk kaut kas līdzīgs šokolādes konfektēm "Fererro Rocher".
Oriģinālajā receptē tika ceptas 2 Daquise kārtas 24cm Ø, tā var darīt, es samazināju diametru uz 18, lai izceptu 3 kārtas. Un, lai olu dzeltenumi neietu zudībā, jo nebija nekas tajā momentā padomā ko varētu uztaisīt vēl, tos arī pievienoju šokolādes pildījumam, un nedaudz aromātam brendiju-par to zemāk.



Daquise 2x 24cm Ø
150g ļoti smaks cukurs
100g lazdu rieksti
45g pūdercukurs
4 tējkarotes kartupeļu milti/ciete
4 olu baltumi


Ganache
300g saldais krējums
300g melnā šokolāde


(4 olu dzeltenumi, 25g cukurs, 25ml aromātisks alkohols piem. Brendijs)


Dekorēšanai
80g lazdu rieksti

Apgrauzdē lazdu riekstus (visus 180g, vislabāk cepeškrāsnī, 180°C, aptuveni 10 minūtes, tad ietin dvielī un norīvē miziņas, tā iet visātrāk).
Uz cepamā papīra uzzīmē divus riņķus (ja ņem 24cmØ sanāks 2 kārtas, ja 18cmØ, kā man-3). Ieklāj cepešpannā.
Manas cepešpannas nav tik platas, lai uz vienas saietu visi riņķi, tāpēc cepu atsevišķi.
Samaļ 100g lazdu riekstus, vai arī smalki sadauza. Sajauc tos ar pusi no cukura, kartupeļu cieti un pūdercukuru.
Olu baltumus kuļ līdz vieglām putām, tad pa daļām pievieno atlikušo daļu cukura, un kuļ līdz masa paliek cieta un spīdīga.
Sajauc kopā ar sausajām sastāvdaļām.
Ar karoti liek mīlu uz sagatavotā cepamā papīra un izlīdzina pa uzzīmēto riņķi.
Cep 160C 40-50 minūtes.
Izņem no krāsns un atdzesē.

Šokolādes pildījumam smalki sakapā šokolādi, uzkarsē saldo krējumu, noņem no plīts, un tajā izkausē sakapāto šokolādi.
(Tas gan nebija receptē, bet lai pildījums būtu krēmīgāks, es sakūlu olu dzeltenumus ar cukuru un ūdens peldē izkarsēju, līdz masa sāk biezēt, pēc tam iemaisīju vēl siltajā šokolādes pildījumā). Visu liek ledusskapī atdzist.

No atdzisušajām bezē biskvīta kārtām uzmanīgi noņem cepamo papīru, aplīdzina maliņas, lai visas būtu vienādas.
Atgriezumus sadrupināju un izmantoju, lai dekorētu tortes malu.
Torti liek kopā, starp kārtām liekot šokolādes pildījumu, nosmērē malas un virsu, pārkaisa ar sakapātiem riekstiem.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru