Pff....trīs
svešvārdi vienā virsrakstā nav labi. Bet mēģināšu izskaidrot.
Japonais /lasi-žaponē/ no franču valodas ir japāņu valoda.
Šoreiz gan runa ies par kūku, ar kuru Japānai nav nekāda
sakara, tā ir torte ar tipisku franču mīklu-bezē biskvītu no olu
baltumiem, maltiem lazdu riekstiem un cukura- Daquise, un biezas
kārtas šokolādes krēma- Ganache.
Nesen
manā īpašumā nonāca grāmata "Ultimate Cake", no autores Barbara
Maher. Pirku lietotu internetā, jo netiek vairāk izdota, un nekāda jaunā nav, teiksim, 90.
gadu vidus. Bet grāmata kā tāda- fantastiska, jo iekļauj daudz
praktiskus un noderīgus padomus, labi izskaidrotus konditorejas
pamatus- mīklas, krēmi, dekorēšana utt. un lielisku, klasisku
kūku kolekciju.
Šī
recepte mani piesaistīja, jo likās kas līdzīgs “Cielaviņai”,
kas mūsu mājās ir ļoti iecienīta. Kaut kas līdzīgs tas ir, bet
ne gluži. Drīzāk kaut kas līdzīgs šokolādes konfektēm "Fererro Rocher".
Oriģinālajā
receptē tika ceptas 2 Daquise kārtas 24cm Ø, tā var darīt, es
samazināju diametru uz 18, lai izceptu 3 kārtas. Un, lai olu
dzeltenumi neietu zudībā, jo nebija nekas tajā momentā padomā ko
varētu uztaisīt vēl, tos arī pievienoju šokolādes pildījumam,
un nedaudz aromātam brendiju-par to zemāk.
Daquise
2x 24cm Ø
150g
ļoti smaks cukurs
100g
lazdu rieksti
45g
pūdercukurs
4
tējkarotes kartupeļu milti/ciete
4
olu baltumi
Ganache
300g
saldais krējums
300g
melnā šokolāde
(4
olu dzeltenumi, 25g cukurs, 25ml aromātisks alkohols piem. Brendijs)
Dekorēšanai
80g
lazdu rieksti
Apgrauzdē
lazdu riekstus (visus 180g, vislabāk cepeškrāsnī, 180°C, aptuveni 10
minūtes, tad ietin dvielī un norīvē miziņas, tā iet visātrāk).
Uz
cepamā papīra uzzīmē divus riņķus (ja ņem 24cmØ sanāks 2
kārtas, ja 18cmØ, kā man-3). Ieklāj cepešpannā.
Manas cepešpannas nav tik platas, lai uz vienas saietu visi
riņķi, tāpēc cepu atsevišķi.
Samaļ
100g lazdu riekstus, vai arī smalki sadauza. Sajauc tos ar pusi no
cukura, kartupeļu cieti un pūdercukuru.
Olu
baltumus kuļ līdz vieglām putām, tad pa daļām pievieno atlikušo
daļu cukura, un kuļ līdz masa paliek cieta un spīdīga.
Sajauc
kopā ar sausajām sastāvdaļām.
Ar
karoti liek mīlu uz sagatavotā cepamā papīra un izlīdzina pa
uzzīmēto riņķi.
Cep
160C 40-50 minūtes.
Izņem
no krāsns un atdzesē.
Šokolādes
pildījumam smalki sakapā šokolādi, uzkarsē saldo krējumu, noņem
no plīts, un tajā izkausē sakapāto šokolādi.
(Tas
gan nebija receptē, bet lai pildījums būtu krēmīgāks, es sakūlu
olu dzeltenumus ar cukuru un ūdens peldē izkarsēju, līdz masa sāk
biezēt, pēc tam iemaisīju vēl siltajā šokolādes pildījumā).
Visu liek ledusskapī atdzist.
No
atdzisušajām bezē biskvīta kārtām uzmanīgi noņem cepamo papīru,
aplīdzina maliņas, lai visas būtu vienādas.
Atgriezumus
sadrupināju un izmantoju, lai dekorētu tortes malu.
Torti
liek kopā, starp kārtām liekot šokolādes pildījumu, nosmērē
malas un virsu, pārkaisa ar sakapātiem riekstiem.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru