otrdiena, 2014. gada 18. februāris

Divkrāsaina biskvīta torte ar trīskrāsainām šokolādes putām

Tas nu gan ir nosaukums, bet savādāk nesanāca. Šī torte stāvēja manā “sarakstā” jau kādu labu laiciņu un ir kārtējā no konditora Bernda Sieferta kolekcijas, kā šī. Nedaudz sarežģīti un pinķerīgi, bet no tā nevajag baidīties.
Bauda gan acīm, jo viss tās skaistums atklājās torti sagriežot, gan garšas kārpiņām, jo man teica, ka tādu varot cept gluži vai katru dienu! Torte tiešām pazuda vienā momentā, tā ka pēdējo gabaliņu knapi paspēju izraut no rokām, lai nofotografētu to brīnišķīgo musturu iekšpusē.



Biskvītam
4olas
150g cukurs
miziņa no 1 citrona
vaniļas pāksts
125g milti
1 tējkarote cepamais pulveris
1ēdamkarote kakao pulveris
šķipsna sāls


Sīrupam-biskvīta mitrināšanai
150ml ūdens
100g cukurs
50ml konjaks (man bija brendijs)


Šokolādes putām
420g saldais krējums
5 plāksnes želatīna
2 olu dzeltenumi
140ml piens
25g cukurs
80g melnā šokolāde
80g piena šokolāde
80g baltā šokolāde


Dekorēšanai
100ml saldais krējums
1ēdamkarote kakao
1 paciņa saldā krējuma cietinātājs
baltā, melnā vai piena šokolāde-pēc izvēles


Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Olu baltumus kuļ ar šķipsnu sāls,līdz masa kļūst balta, bet vēl nav sakulta cietās putās, tad pa daļām ieputo 150g cukura, un kuļ līdz baltām spīdīgām un cietām putām. Pārgriež vaniļas pāksti uz pusēm un izkasa sēkliņas, norīvē citronam miziņu, pievieno abas sastāvdaļas olu dzeltenumiem. Puto līdz olu masa kļuvusi gaišāka un ieputo olu baltumu masā. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un iesijā olu masā, viegli sajauc, bet tā lai visas sastāvdaļas labi samaisījušās. Mīklu sadala uz pusēm, vienai pievieno 1 ēdamkaroti kakao,samaisa. Cepeškrāsni sakarsē uz 180°C, izklāj 26cm Ø formu ar cepamo papīru. Abas biskvīta pamatnes atsevišķi izcep, katru cepot 180°C 15-20 minūtes. Abas biskvīta ripas atdzesē.

Gatavo sīrupu ar ko mitrināt biskvītu. 100g cukura sajauc ar 150ml ūdens un uzvāra, atdzesē, pievieno konjaku.

No katra biskvīta izgriež 3 ripas un 1 vidiņu, te ir labi izmantot dažāda izmēra tortes riņķus, ar ko biskvītu izspiež, vai arī vienkārši 3 bļodiņas vai šķīvjus. Kārto krāsainās biskvīta pamatnes-ņem mazo kakao biskvīta vidiņu, tad parasto biskvītu un atkal kakao. Otru veido tāpat tikai krāsas liek otrādāk. Lai uzliekot biskvīta kārtas vienu uz otras tās būtu pamīšus.


Pēc salikšanas katru biskvītu piesūcina ar sagatavotu cukura-konjaka sīrupu.
Vienu biskvītu liek uz šķīvja un cieši noslēdz ar tortes riņķi, vai arī liek atpakaļ tajā pašā formā, kur cepti biskvīti.

Gatavo šokolādes putas. Iemērc aukstā ūdenī želejas plāksnes. Katru šokolādes veidu atsevišķi smalki sakapā. Olas dzeltenums sakuļ ar cukuru. Uzkarsē pienu un lēnām lej olu masā, silda ūdens peldē līdz 85°C , praktiski līdz masa sāk biezēt. Nospiež no želatīna lieko ūdeni un izkausē olu-piena maisījumā. To sadala 3 vienādās daļās, aptuveni 110g katra. Katrā daļā izkausē piena, balto un melno šokolādi. Maisot atdzesē līdz 40°C. Sakuļ saldo krējumu stingrās putās. Sadala saldo krējumu 3 daļās un iecilā katrā trauciņā.
Uz biskvīta, ko pēc vajadzības vispirms vēl samitrina ar sagatavoto sīrupu, pirmās lej melnās šokolādes putas, virsū liek otru biskvītu, un arī vēlreiz samitrina.
Lej piena šokolādes putas, un torti uz brīdi liek saldētavā, lai virsējā kārta sastingst ātrāk. Kā pēdējo uz tortes lej baltās šokolādes putas. Ledusskapī atdzesē vismaz 3 stundas.
Kad torte sastingusi sakuļ saldo krējumu ar šķipsnu cukura un paciņu putukrējuma cietinātāja, pārklāj pāri tortes virskārtai, apber ar kakao un dekorē ar šokolādi pēc izvēles.



Secinājumi
Recepte praktiski ir bez maniem labojumiem, tāpēc secinājumus šoreiz pierakstīšu te.
Biskvīta mīklu taisīju katrai ripai atsevišķi, jo nav man tik liela krāsns, un arī ne 2 vienādas formas. Tā arī abas biskvīta kārtas būs vienādākas, ja nesanāk precīzi sadalīt. Un likt biskvīta mīklai gaidīt arī nav labi, jo tad tā saplok. Tumšajam, šokolādes biskvītam kakao samaisīju ar miltiem un tad iesijāju sakultajās olās.
Sīrupam konjaka vietā izmantoju brendiju. Biskvīta ripas mitrināt vajag, jo tas piedod īpašu garšu, šokolādes putas(muss), ļoti ātri saželē tāpēc, ja nemitrina biskvītu torte būs sausa. Ja torti ēdīs bērni, tad alkoholu var arī nelikt, bet mitrināt obligāti vajag, varbūt ne tik traki, ka “žļurkst”, bet kaut ko uz to pusi.
Lielai 26cm tortei priekš sīrupa var ņemt arī pusi no dotajām sastāvdaļām, bet tad izmantot tik tiešām visu.
Pirms apļu griešanas biskvītiem ir jābūt labi atdzisušiem, tāpēc labāk cept tos no rīta, tad vakarā gatavot šokolādes putas un likt visu kopā, atstāt uz nakti un nākamajā rītā pārklāt ar putukrējumu un pārkaisīt ar kakao.
Šokolādes putu taisīšana ir diezgan pinķerīga no tāda viedokļa, ka visas sastāvdaļas ir jādala ar 3. Ir labi uzreiz sagatavot mazas bļodiņas, vislabāk metāla. Atbrīvot vietu saldētavā. Un tuvumā turēt svarus, tā vismaz darīju es, lai nomērītu pareizi katru daļu, gan olu-piena masu, gan putukrējumu.
Mazās metālā bļodiņās lēju, jo tas dod iespēju nedaudz uzsildīt, lai masa būtu šķidrāka, jo viss želē ļoti ātri. Putukrējumu šokolādes masās, iecilāju praktiski tikai tad, kad lēju jau formā, lai masa nezaudē gaisīgumu.
Dekorēt torti var pēc saviem ieskatiem, es pārbēru ar sarīvētu balto šokolādi kontrastam.
Es torti taisīju 18cm Ø formā un dotās sastāvdaļas dalīju uz pusi.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru