Ja ko gatavoju un
paliek pāri olu baltumi, tad bieži, ja prātā nenāk kas savādāks,
pagatavoju zefīrus vai groziņus ar zefīra, vai arī tā saukto
olbaltuma krēmu. Liekas, kas ļoti sarežģīts, bet patiesībā tā
tas nav, galvenais ir ievērot piesardzību vārot cukura sīrupu un
apbruņoties ar nedaudz pacietības-tad viss izdosies, un visus savus
mīļos varēs pārsteigt ar ko gardu.
Zefīriem un zefīra
krēmam, atšķirības pagatavošanā praktiski nav nekādas, tikai
tā cietību var regulēt ar želatīna palīdzību, to var arī
nelikt, tad krēms būs viegls, mīksts un gaisīgs, ja pieliek vienu
tējkaroti, tad stabilāks, bet pieliekot 2 tējkarotes (arī var 3),
tad sanāks zefīri.
Jāiegaumē tikai, lai uzbriedinātu želatīnu, jo ūdens cukura
sīrupā nedrīkst būt arī par daudz, uz tējkaroti želatīna
jāņem viena ēdamkarote ūdens.
Pagatavojot sīrupu
50ml ūdens vietā var ņemt arī kādu intensīvas garšas
sulu,krāsai piepilināt kādu pilienu pārtikas krāsvielu. Viss
tālākais ir katra paša interpretācijas jautājums, jo visu var
variēt. Norādītā recepte ir paredzēta vienam olas baltumam, ja
ir vairāki, tad attiecīgi jādubulto pārejās sastāvdaļas, tikai
tad jāņem ir daudz lielāka bļoda, jo no 3 olu baltumiem sanāk
jau vareni daudz olbaltuma masas.
- vieglam
krēmam, būs stabils, bet neveidos izteiktu reljefu-nepievieno
nemaz
- stabilākam
krēmam, derēs pildīšanai groziņos -1 tējkarote želatīna, kas
uzbriedināta 1 ēdamkarotē ūdens
- zefīriem-
sacietējot masa būs, vienalga lipīga, bet konsistence atgādinās
elastīgu švammi(ceru, ka atradu pareizu apzīmējumu) - 2
tējkarotes želatīna, kuras uzbriedinātas 2 ēdamkarotēs ūdens.
1
olas baltums
50ml
ūdens(cukura sīrupam)
8
ēdamkarotes cukurs
1/4
tējkarotes citronskābes
šķipsna
sāls
1 tējkarote
vaniļas cukursželatīna daudzums, kas jāpievieno uz 1 olas baltumu
Olas baltumu puto tīrā, sausā traukā ar šķipsnu sāls, līdzko masa sāk palikt biezāka, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, puto tālāk līdz sāk veidoties stingra un spīdīga masa, paceļot miksera slotiņas nekrīt nost no tām. Ievieto aukstumā, pagatavo cukura sīrupu.
Ūdeni
karsē kopā ar atlikušajām 7 ēdamkarotēm cukura, vaniļas
cukuru, citronskābi (var pievienot arī citrona sulu, vai vairāk
citronskābes, ja gribās vairāk skābenu).
Ja
pievienos želatīnu, tad uzbriedina attiecīgi izvēlēto daudzumu
aukstā ūdenī.
Vāra
cukura sīrupu aptuveni 8-9 minūtes, katrā ziņā no redzesloka to
izlaist nevajadzētu, cukura sīrups ir vajadzīgajā konsistencē,
ja pilienu no tā iepilina aukstā ūdenī, veidojas kas līdzīgs
caurspīdīgai bumbiņai vai pikucim, tad ir gatavs, ja sīrups
izšķīst,ir jāvāra vēl.
Kad
sīrups gatavs, tajā iemaisa uzbriedināto želatīnu (ja
nepievieno, šo punktu izlaiž).
Izņem
no ledusskapja sakulto olas baltumu, te nu vajadzēs vai nu trešo
roku, kura reizēm šādos brīžos pietrūkst, vai saukt kādu
palīgā. Puto olu baltumu un lēnām lej klāt cukura sīrupu.
Tagad viss atkarīgs no miksera jaudas, jo atkarībā no tā
olbaltuma masa ir gatava no 10-20 minūtēm. Tai ir jākļūst
stingrai un jāpalielinās apjomā. Es to nosaku paceļot uz augšu
mikseri, un ja uz slotiņām pielipusī masa ir stingra un nekrīt
lejā, zefīra krēms ir gatavs.
Tālākā
krēma/zefīra izmantošana ir katra paša ziņā, es parasti pildu
izceptos smilšu mīklas groziņos (apsolu-recepte sekos).
Ja
pagatavo zefīru, to var ar konditorejas šprici izspiest uz cepamā
papīra, kas pārkaisīts ar pūdercukuru-rozītes, rozetes, puķītes
utt.
Var
masu liet ar pārtikas plēvi izklātā attiecīgā lieluma formiņā
vai lēzenā traukā. Sastingstot zefīru var griezt gabaliņos,
apviļāt kokosriekstu skaidiņās, riekstos, sadrupinātās vafelēs
vai mērcēt izkausētā šokolādē.
Šo komentāru ir noņēmis autors.
AtbildētDzēst