Esmu
smilšu mīklas groziņiem izmēģinājusi visādas mīklas, un
nonākusi pie secinājuma, ka vislabākie groziņi sanāk tomēr jau
pēc sen kulinārijā pierādītās un kulinārijas skolās, grāmatās
mācītas miltu/sviesta/cukura attiecības, proti 3:2:1.
Izņemot olu vai vienkārši olas dzeltenumu,to pievieno, lai
masa būtu vairāk homogēnāka. Ne cepamais pulveris, ne soda tur
neko nav “pazaudējuši”, jo mīkla pilnīgi nevajadzīgi
uzpūšas, bet groziņi domāti tam, lai viņus piepildītu, nevis
ēstu tikai biezu un uzkrītošu smilšu mīklas kārtu.
Pārējās
garšvielas var pievienot pēc vajadzības un pildījuma, tā var būt
šķipsna vaniļas cukura, izkasītas sēkliņas no vaniļas pāksts,
rīvēta miziņa no citrona vai apelsīna, kanēlis, piparkūku
garšviela....to var turpināt ilgi, galvenais ļauties fantāzijai!!!
Aptuveni
25-30 groziņiem
Mīklai
300g
milti
200g
sviests
100g
cukurs, ļoti smalks, vislabāk pūdercukurs
1
maza ola vai olas dzeltenums (ja ir, bet var arī iztikt bez)
+garšvielas
ko vēlas pievienot, šinī gadījumā 1 tējkarote vaniļas cukurs
ar maltu vaniļas pāksti
ievārījums
pildījumam
Bļodā
samīca sviestu un cukuru, vaniļas cukuru (vai citām garšvielām),
olu, ja pievieno. Lēnām mīca un pamazām ber klāt izsijātus
miltus. Mīklu labi samīca un saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē
un liek ledusskapī atpūsties 1-2 stundas. Savādāk veidojot
groziņus tā lips pie pirkstiem.
Sagatavo
groziņu formiņas un plānā kārta ietauko tās ar mīkstu sviestu.
Darba
virsmu pārkaisa ar miltiem un izrullē mīklu(var rullēt arī caur
cepamo papīru vai pārtikas plēvi). Izspiež ar glāzi apļus. Liek mīklu groziņos piespiežot
pie maliņām izlīdzina pa formiņu, nogriež lieko. Sadursta
ar dakšiņu un cep iepriekš sakarsētā
cepeškrāsnī 180°C 10-15 minūtes. Izņemot no krāsns, atdzesē,
izņem no groziņiem un ļauj atdzist pilnībā.
Kamēr
dziest groziņi var pagatavot zefīra krēmu.
Katru
groziņu pilda ar nepilnu tējkaroti garšīga ievārījuma (man
brūkleņu), un ar konditorejas šprici uz katra groziņa uzspiež
zefīra cepuri. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar ko krāsainu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru