piektdiena, 2014. gada 7. februāris

Ātrie, mīkstie pīrādziņi

Pēc visas lielās mīcīšanas, un sastāvdaļām “uz aci”, tas izdodas laikam tikai lielām saimniecēm (te es nedomāju sevi), šī ir pārbaudīta recepte ātriem, gardiem un mīkstiem pīrādziņiem. Bez liekas cīnīšanās ar mīklas mīcīšanu un ilgas gaidīšanas kamēr rauga mīkla uzrūgst.
Mīksti un pufīgi šie pīrādziņi būs ne tikai tikko no krāsns izņemti, bet arī pēc 2 dienām, kaut gan tik ilgi vēl neviens pīrāgs(ja nav ticis sasaldēts vēlākam laikam) nav izdzīvojis.
Mīkla ir trekna, jā, tā ir tiesa, un jāizmanto arī “dzīvais” raugs, nevis granulētais pulveris. Izmanot arī var sauso raugu, bet ar īsto sanāk parasti labākie rezultāti.
Pildījums arī ir katra paša ziņā, es parasti taisu klasisko variantu ar žāvētu gaļu.
Katrā ziņā, es priekš sevis esmu apgāzusi mītu, ka gardi un mīksti, viegli pagatavojami pīrādziņi ir kaut kāda “neiespējamā misija”.



rauga mīklai
400g milti (atkarīgs no miltu kvalitātes, jo reizēm vajag par 50g mazāk, reizēm vairāk)
200g sviests (der arī margarīns)
200ml piens
50g svaigais raugs
2 ēdamkarotes cukurs
1 nepilna tējkarote sāls


pildījumam
300g žāvēta gaļa
2 vidēji sīpoli
sāls, malti pipari


pārsmērēšanai 1 ola un 2-3 ēdamkarotes ūdens


Uzsilda pienu ar cukuru un sāli(cukura un sāls daudzumu var arī likt katrs pats pēc savas garšas), pievieno sviestu, kad izkusis noņem no plīts un ļauj padzist, tā, lai ir vairāk remdens, ne karsts, raugam karstums nemaz nepatīk.
Kamēr dziest piens lielā bļodā, kurā mīcīs mīklu sadrupina raugu un pārkaisa ar šķipsnu cukura un samaisa, atstāj uz mazu brīdi, tad maisa līdz raugs izkusis. Pielej izkausēto sviestu ar pienu.
Ber klāt pakāpeniski miltus, izmaisa un sāk mīcīt. Kā jau iepriekš pieminēju, viss ir atkarīgs no pašiem miltiem, tāpēc, ir jāskatās, varbūt vajag piebērt vairāk vai attiecīgi mazāk. Mīca tik ilgi, līdz mīkla nelīp pie rokām, tas notiek diezgan ātri. Saveļ bumbā, bļodu apklāj ar dvieli vai pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 45 minūtēm. Arī aukstumā mīkla rūgst, un kā vēl!!!
Pa to laiku var sagatavot pildījumu, sagriež smalkos gabaliņos žāvētu gaļu un sakapā sīpolus, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Kad mīkla ledusskapī atpūtusies un uzrūgusi ņem ārā un veido pīrādziņus. Lai kā arī censtos, esmu izmēģinājusi veidot klasisko formu un spiest ar glāzi,un ko väel tikai nē, bet pašās beigās daru tā, kā mana Omīte, šo tehniku atceros no bērnības, un man tā patīk un izdodas vislabāk, jo pīrādziņam ir ne tikai jāgaršo, bet arī jāizskatās smuki.



Provizoriski sadala mīklu kādās 8 daļās, un ņem ārā pa vienai no bļodas, viegli saveļ bumbā un izrullē apli, sagriež ar nazi, un liek uz katras daļas tējkaroti ar kaudzi pildījumu, stūrīšus ieloka uz iekšu, lai netek nekas ārā, un rullē ciet. Pirms cepšanas pārsmērē ar sakultu olu, kas sakulta ar kādām 2 ēdamkarotēm ūdens.
Pīrādziņus cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200°C 10-15 minūtes, līdz zeltaini brūni.
Skaitījusi nekad neesmu, jo vienmēr, tikko izņemti no krāsns daļa “kaut kur” pazūd, bet sanāk aptuveni 3 cepamās pannas ar gardiem pīrādziņiem.


1 komentārs: