Pēc
visas lielās mīcīšanas, un sastāvdaļām “uz aci”, tas
izdodas laikam tikai lielām saimniecēm (te es nedomāju sevi), šī
ir pārbaudīta recepte ātriem, gardiem un mīkstiem pīrādziņiem.
Bez liekas cīnīšanās ar mīklas mīcīšanu un ilgas gaidīšanas
kamēr rauga mīkla uzrūgst.
Mīksti
un pufīgi šie pīrādziņi būs ne tikai tikko no krāsns izņemti,
bet arī pēc 2 dienām, kaut gan tik ilgi vēl neviens pīrāgs(ja
nav ticis sasaldēts vēlākam laikam) nav izdzīvojis.
Mīkla
ir trekna, jā, tā ir tiesa, un jāizmanto arī “dzīvais”
raugs, nevis granulētais pulveris. Izmanot arī var sauso raugu, bet
ar īsto sanāk parasti labākie rezultāti.
Pildījums
arī ir katra paša ziņā, es parasti taisu klasisko variantu ar
žāvētu gaļu.
Katrā
ziņā, es priekš sevis esmu apgāzusi mītu, ka gardi un mīksti,
viegli pagatavojami pīrādziņi ir kaut kāda “neiespējamā
misija”.
rauga
mīklai
400g
milti (atkarīgs no miltu kvalitātes, jo reizēm vajag par 50g
mazāk, reizēm vairāk)
200g
sviests (der arī margarīns)
200ml
piens
50g
svaigais raugs
2
ēdamkarotes cukurs
1
nepilna tējkarote sāls
pildījumam
300g
žāvēta gaļa
2
vidēji sīpoli
sāls,
malti pipari
pārsmērēšanai
1 ola un 2-3 ēdamkarotes ūdens
Uzsilda
pienu ar cukuru un sāli(cukura un sāls daudzumu var arī likt katrs pats
pēc savas garšas), pievieno sviestu, kad izkusis noņem no plīts
un ļauj padzist, tā, lai ir vairāk remdens, ne karsts, raugam
karstums nemaz nepatīk.
Kamēr
dziest piens lielā bļodā, kurā mīcīs mīklu sadrupina raugu un
pārkaisa ar šķipsnu cukura un samaisa, atstāj uz mazu brīdi, tad
maisa līdz raugs izkusis. Pielej izkausēto sviestu ar pienu.
Ber
klāt pakāpeniski miltus, izmaisa un sāk mīcīt. Kā jau
iepriekš pieminēju, viss ir atkarīgs no pašiem miltiem, tāpēc,
ir jāskatās, varbūt vajag piebērt vairāk vai attiecīgi mazāk.
Mīca tik ilgi, līdz mīkla nelīp pie rokām, tas notiek diezgan ātri. Saveļ bumbā, bļodu
apklāj ar dvieli vai pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz 45
minūtēm. Arī aukstumā mīkla rūgst, un kā vēl!!!
Pa
to laiku var sagatavot pildījumu, sagriež smalkos gabaliņos žāvētu
gaļu un sakapā sīpolus, pievieno sāli un piparus pēc garšas.
Kad
mīkla ledusskapī atpūtusies un uzrūgusi ņem ārā un veido
pīrādziņus. Lai kā arī censtos, esmu izmēģinājusi veidot
klasisko formu un spiest ar glāzi,un ko väel tikai nē, bet pašās beigās daru tā, kā
mana Omīte, šo tehniku atceros no bērnības, un man tā patīk un
izdodas vislabāk, jo pīrādziņam ir ne tikai jāgaršo, bet arī
jāizskatās smuki.
Provizoriski
sadala mīklu kādās 8 daļās, un ņem ārā pa vienai no bļodas,
viegli saveļ bumbā un izrullē apli, sagriež ar nazi, un liek uz katras daļas tējkaroti ar kaudzi pildījumu, stūrīšus
ieloka uz iekšu, lai netek nekas ārā, un rullē ciet. Pirms
cepšanas pārsmērē ar sakultu olu, kas sakulta ar kādām 2
ēdamkarotēm ūdens.
Pīrādziņus
cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200°C
10-15 minūtes, līdz
zeltaini brūni.
Skaitījusi
nekad neesmu, jo vienmēr, tikko izņemti no krāsns daļa “kaut
kur” pazūd, bet sanāk aptuveni 3 cepamās pannas ar gardiem
pīrādziņiem.
Paldies! Garšīgi!
AtbildētDzēst