Mazas
kūciņas no plaucētās mīklas, pildītas ar putukrējumu un
pārlietas ar šokolādi. Profiteroles patiesībā ir eklēri mini
formātā un ir klasisks deserts Francijā, arī Itālijā. Nosaukums
tulkojot no franču valodas, nozīme maza dāvana. Lieliski
iederēsies kā maza salda uzkoda bufetē vai arī kā deserts.
Pildījums
un glazūra ļauj vaļu fantāzijai, jo Profiteroles var tikt
pildītas ar visdažādākajiem krēmiem un pārlietas, ne tikai ar
melno šokolādi, arī balto vai karameļu glazūru.
Lai izdodās un sveiciens Jaunajā 2014.gadā!
/no
dotā daudzuma man sanāca 24 Profiteroles/
Plaucētajai
mīklai
125
ml ūdens un piens (sajaukts 50/50 attiecībā)
50g
sviests
šķipsna
sāls
1/2
tējkarote cukurs
75g
milti
2
olas (L izmēra, kopā aptuveni 125g bez čaulas)
Pildījumam
250
ml saldais krējums
šķipsna
vaniļas cukurs
30g
kondensētais piens
Pārliešanai
100g
šokolāde pēc izvēles (man melnā ar 50% kakao saturu)
Izsijā
miltus. Piena-ūdens maisījumu, sviestu, cukuru, sāli katliņā
uzkarsē. Noņem no plīts un iemaisa ar putojamo slotiņu izsijātos
miltus. Putojamo slotiņu nomaina pret koka karoti un katliņu liek
atpakaļ uz plīts, maisa mīklu(plaucē) tik ilgi, līdz uz katliņa
dibena sāk izveidoties maza, plāna kārtiņa. Mīlai jābūt tik
“sausai”, lai tā neliptu saspiežot starp pirkstiem.
Mīklu
pārliek bļodā un vienu pēc otras iemaisa olas. Pareizā mīklas
konsistence ir sasniegta tad, kad mīla paceļot to ar karoti, smagi
krīt no tās lejā. Mīklu pilda konditorejas maisā ar robotu
uzgali un ieliek ledusskapī atdzist.
Cepešpannu
izklāj ar cepamo papīru. Cepeškrāsni uzsilda uz 220°C.
Uz
pannas izspiež mazas piciņas, nedaudz lielākas par valriekstu.
Ievēro atstarpi, jo cepšanas laikā mīkla izplešas un piepūšas.
Cepeškrāsnī
pašā apakšā ieliek karstumizturīgu trauciņu vai bļodiņu ar
ūdeni(aptuveni 100ml). Tā cepšanas laikā izdalīsies tvaiks, kas
ļauj kūciņām skaisti uzcelties.
Cepeškrāsnī
pa vidu, liek cepešpannu un cep 10-12 minūtes, tad atver nedaudz
durtiņas (starp durtiņām ieliek kādu kociņu vai irbulīti)un cep
tālāk 6-7 minūtes. Līdz kūciņas ir zeltaini brūnas, bet nekādā
gadījumā apdegušas.
Ņem
ārā no cepeškrāsns un atdzesē.
Pildījumam
saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru, kad saldais krējums ir jau
gandrīz biezs pielej kondensēto pienu un vēl “uzputo” pāris
sekundes. Pilda konditorejas maisā ar spicu uzgali un pilda kūciņās
iedurot no apakšas. Var arī griezt uz pusēm un tad iesmērēt putukrējuma
masu.
Izkausē
ūdens peldē sakapātu šokolādi un ar karoti uzmanīgi pārlej
pāri katrai kūciņai.
Plaucētās
mīklas recepte ņemta no grāmatas-
Eckart
Witzigmann “Süße
Verführungen”
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru