sestdiena, 2014. gada 18. janvāris

Franču šokolādes kūka /Gâteau au chocolat/

Šī kūka varētu būt himna visiem šokoholiķiem un šokolādes mīļotājiem, jo liekās, ka vēl “šokolādīgāk” vairāk nevar.
Kūka ir vairāk kā deserts, jo ir sulīga, krēmīga, burtiski kūst uz mēles un garša ir ļoti intensīva.
Diemžēl, arī kūka pacietīgajiem, audzina raksturu, jo pēc izcepšanas jānotur vismaz viena diena aukstumā, bet viss labais nāk ar gaidīšanu un tas tiešām atmaksājās.
Šokolādes intensitāti var izvēlēties katrs pats, izvēloties šokolādi ar augstāku kakao saturu.




Formai 18cm Ø

110g melnā šokolāde(ar 70% kakao saturu)
50g melnā šokolāde(ar 50-60% kakao saturu)
100g sviests
3 olas (M izmēra)
100g cukurs (60g+40g)
40g milti

50g aprikožu ievārījums

Glazūra /Ganache/
50g šokolāde(ar 50-65% kakao saturu)
60g saldais krējums


Starp formas riņķi un pamatni iespiež cepamo papīru, izgriež cepamā papīra strēmeles, lai izklātu maliņas. Sasmērē ar sviestu.
Sasmalcina šokolādi. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu baltumus ieliek saldētavā, uz 15 minūtēm. Olu dzeltenumus sakuļ ar 60g cukura līdz masa paliek gaiša. Šokolādi ar sviestu maisot izkausē ūdens peldē, līdzko šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa, ņem nost no plīts. Nedaudz atdzesē(37-40°C), lai nebūtu pārāk karsta. Pievieno olām un izmaisa. Iesijā miltus un iecilā. Olu baltumus sakuļ ar šķipsnu cukura (no 40g), un kuļ līdz baltām pūkainām putām. Pievieno atlikušo cukuru, un kuļ tik ilgi līdz olbaltumu masa paceļot miksera slotiņas turas pie tām un nekrīt lejā.
Karoti olbaltumu masas iemaisa šokolādes masā, pārējo 2-3 etapos viegli iecilā. Lej formā un izlīdzina.
Cep 170°C sakarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē, tas nekas, ka pa vidu viss kustās, un liekas, ka kūka patiesībā nav gatava. Lai panāktu krēmveidīgo konsistenci, tā tam ir jābūt.
Kūka arī atdziestot ir ļoti trausla, tāpēc, lai izvairītos, ka tā salūzt vai ieplīst ņemot ārā no formas, labāk ir ar visu formu ielikt ledusskapī līdz tā sastingst. Kad sastingusi, izņem no formas, iepako pārtikas plēvē un liek atpakaļ (“aizmirst”) ledusskapī un atstāj ienākties uz 1-2 dienām. Arī pēc 4 dienām kūkai nekas nenotiks, ja sanākt tik tiešām aizmirst.
Kūku vislabāk ēst tajā pašā dienā, kad tā ir pārklāta ar glazūru.
Izņemot no ledusskapja kūku apgriež uz otru pusi, jo apakša vienmēr ir līdzenāka. Izkausē 50g aprikožu ievārījumu (vai marmelādi), ļauj 15 sekundes pavārīties, nedaudz atdzesē un pārsmērē kūku. Aprikožu ievārījums noslēgs visas poras, un glazūra būs gluda. Ļauj apžūt.
Smalki sasmalcina šokolādi. Uzkarsē saldo krējumu, noņem no plīts un iemaisa šokolādi. Ja gabaliņi tomēr ir par lielu un neizkūst, tad liek nedaudz pakarsēties, bet ne ilgi, jo ilgāk šokolāde karsēsies, jo mazāk spīdēs glazūra. 
 
Lej kūkas vidū un ar karoti līdzina uz malām, ar to glazūru, kas līst pāri malām apsmērē maliņas. Galvenais visu darīt pa etapiem (2-3), lai viss nenotek uzreiz lejā.
Liek ledusskapī līdz sastingusi glazūra un bauda nekavējoties ar putukrējumu vai “tīrā” veidā!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru