Šī
kūka varētu būt himna visiem šokoholiķiem un šokolādes
mīļotājiem, jo liekās, ka vēl “šokolādīgāk” vairāk
nevar.
Kūka
ir vairāk kā deserts, jo ir sulīga, krēmīga, burtiski kūst uz
mēles un garša ir ļoti intensīva.
Diemžēl,
arī kūka pacietīgajiem, audzina raksturu, jo pēc izcepšanas
jānotur vismaz viena diena aukstumā, bet viss labais nāk ar
gaidīšanu un tas tiešām atmaksājās.
Šokolādes
intensitāti var izvēlēties katrs pats, izvēloties šokolādi ar
augstāku kakao saturu.
Formai
18cm Ø
110g
melnā šokolāde(ar 70% kakao saturu)
50g
melnā šokolāde(ar 50-60% kakao saturu)
100g
sviests
3
olas (M izmēra)
100g
cukurs (60g+40g)
40g
milti
50g
aprikožu ievārījums
Glazūra
/Ganache/
50g
šokolāde(ar
50-65% kakao saturu)
60g
saldais krējums
Starp
formas riņķi un pamatni iespiež cepamo papīru, izgriež cepamā
papīra strēmeles, lai izklātu maliņas. Sasmērē ar sviestu.
Sasmalcina
šokolādi. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu baltumus ieliek
saldētavā, uz 15 minūtēm. Olu dzeltenumus sakuļ ar 60g cukura
līdz masa paliek gaiša. Šokolādi ar sviestu maisot izkausē ūdens
peldē, līdzko šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga
masa, ņem nost no plīts. Nedaudz atdzesē(37-40°C), lai nebūtu
pārāk karsta. Pievieno olām un izmaisa. Iesijā miltus un iecilā.
Olu baltumus sakuļ ar šķipsnu cukura (no 40g), un kuļ līdz
baltām pūkainām putām. Pievieno atlikušo cukuru, un kuļ tik
ilgi līdz olbaltumu masa paceļot miksera slotiņas turas pie tām
un nekrīt lejā.
Karoti
olbaltumu masas iemaisa šokolādes masā, pārējo 2-3 etapos viegli
iecilā. Lej formā un izlīdzina.
Cep
170°C sakarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes. Izņem no krāsns un
atdzesē, tas nekas, ka pa vidu viss kustās, un liekas, ka kūka
patiesībā nav gatava. Lai panāktu krēmveidīgo konsistenci, tā
tam ir jābūt.
Kūka
arī atdziestot ir ļoti trausla, tāpēc, lai izvairītos, ka tā
salūzt vai ieplīst ņemot ārā no formas, labāk ir ar visu formu
ielikt ledusskapī līdz tā sastingst. Kad sastingusi, izņem no
formas, iepako pārtikas plēvē un liek atpakaļ (“aizmirst”)
ledusskapī un atstāj ienākties uz 1-2 dienām. Arī pēc 4 dienām
kūkai nekas nenotiks, ja sanākt tik tiešām aizmirst.
Kūku
vislabāk ēst tajā pašā dienā, kad tā ir pārklāta ar glazūru.
Izņemot
no ledusskapja kūku apgriež uz otru pusi, jo apakša vienmēr ir
līdzenāka. Izkausē 50g aprikožu ievārījumu (vai marmelādi),
ļauj 15 sekundes pavārīties, nedaudz atdzesē un pārsmērē kūku.
Aprikožu ievārījums noslēgs visas poras, un glazūra būs gluda.
Ļauj apžūt.
Smalki
sasmalcina šokolādi. Uzkarsē saldo krējumu, noņem no plīts un
iemaisa šokolādi. Ja gabaliņi tomēr ir par lielu un neizkūst,
tad liek nedaudz pakarsēties, bet ne ilgi, jo ilgāk šokolāde
karsēsies, jo mazāk spīdēs glazūra.
Lej
kūkas vidū un ar karoti līdzina uz malām, ar to glazūru, kas
līst pāri malām apsmērē maliņas. Galvenais visu darīt pa
etapiem (2-3), lai viss nenotek uzreiz lejā.
Liek
ledusskapī līdz sastingusi glazūra un bauda nekavējoties ar
putukrējumu vai “tīrā” veidā!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru