Šī
recepte tapa jau sen, liekas, ka rudenī, bet liekas, ka šis ir pats
piemērotākais brīdis, kad to publicēt. Ārā valda barga ziema,
un noteikti, ka ir saglabājusies pagrabā vēl kāda ievārījuma
burciņa.
Recepte
nāk no Amerikas, un ja tā tiks izcepta vienreiz, tad, domāju, ka
tiks prasīts pēc papildinājuma. Tā ir vienkārša un neprasa arī
ieguldīt daudz līdzekļus, lai pagatavotu ko saldu un
garšīgu-praktiski no tā, kas mājās ir. Klasiskais variants ir ar
sviestu, cukuru un kanēli /Cinnamon Pull-Apart Bread/, bet citas iespējas
un variācijas ir bezgalīgas, jo var taisīt ar dažādiem
ievārījumiem, kuri kombinēti ar žāvētiem augļiem, riekstiem,
pārkaisīt ar drumstalām.... Vienīgais, kas tādā gadījumā
nemainās ir sviests, jo tā cepoties maizes kārtas nesacepsies
kopā, un varēs vieglāk noplēst šķēlīti.
Un
tā, salda maizes šķēlīte pa šķēlītei, ka pašās beigās man
iznākumu gandrīz neizdevās iemūžināt.
Man
bija 25cm gara taisnstūra maizes forma
Norādītais
sastāvdaļu daudzums ir puse no oriģinālās receptes, takā droši
to var arī dubultot.
240ml
piens
60ml
eļļa (neitrāla- piemēram augu)
50g
cukurs
2
tējkarotes sausais raugs
280g
+ 35g milti
1/2
tējkarote cepamais pulveris
1
tējkarote sāls
Persiku-dzērveņu
pildījumam
50g
mīksts sviests
persiku ievārījums
brūnais
cukurs
žāvētas
dzērvenes
Kanēļa-cukura
pildījums
50g
mīksts sviests
50g
cukurs sajaukts ar 1-2 tējkarotēm kanēļa
Palielā
kaltiņā, jo tur arī mīkla tiks raudzēta uzsilda pienu, eļļu
un cukuru, tik daudz,lai ir karsts, un cukurs ir izkusis. Atdzesē
līdz remdenai temperatūrai, tā lai nebūtu pa karstu raugam. Ieber
raugu un samaisa, tad iemīca 300g miltus(viss atkarīgs no miltu
kvalitātes, var būt, ka vajag arī mazāk vai vairāk). Uzliek
katliņam vāku un atstāj uzrūgt 1 stundu. Samaisa atlikušos
miltus (35g) ar cepamo pulveri un piemīca mīklai, ja tā līp pie
rokām, tad piemīca vēl miltus.
Lai
ar mīklu būtu vieglāk strādāt, to ieliek uz 1 stundu ledusskapī
atpūsties.
Kad
mīkla atpūtusies, ņem ārā no ledusskapja un izrullē, ne apaļā,
bet pēc iespējas taisnstūra formā.
Mīklu
apsmērē ar mīkstu sviestu, tad ar ievārījumu un pārber ar brūno
cukuru un žāvētām dzērvenēm.
Atkarībā no tā, cik plata ir forma, mīklu sagriež 6-8 garenās, vienādi platās
strēmelēs. Strēmeles precīzi liek vienu uz otras. Un sagriež visu
vienādos kvadrātos. Kārto ar sviestu izsmērētā formā, katru
mīklas tornīti uz sāniem apgāztā veidā vienu otram blakus, tā
lai veidojas mīklas kārtas, viena aiz otras.
Ja
mīklas kārtas formā stāv brīvi, tad tās tāpat uzrūgs, ja
saspiesti, tad mīkla attiecīgi kāps uz augšu. Bet tā vai
savādāk, garša no tā nemainīsies.
Apklāj
ar tīru dvieli un siltā vietā ļauj rūgt 20 minūtes.
Cep
iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 30 minūtes, bet uzmana,
lai cepšanās laikā virspuse nepaliek pārāk brūna, ja tā tomēr
notiek, viegli apklāj ar alumīnija foliju.
Galvenais,
lai mīkla formas vidū ir izcepusies, un nav jēla. Ja šaubas tomēr
rodas, var cept arī 10 minūtes ilgāk.
Es
uztaisīju pūdercukura glazūru, un pārlēju pāri, kas visu
padarīja vēl lipīgāku un saldāku-tas pēc paša ieskatiem un
vēlmēm.
Pūdercukura
glazūra
240g
pūdercukurs
1
tējkarote kausēts sviests
1/2
tējkarote kļavu sīrups
20ml
piens
Tagad
atliek lauzt pa gabalam un aplaizīt lipīgos pirkstus!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru