piektdiena, 2014. gada 24. janvāris

Saldā-plēšamā maize /Pull-Apart Bread/

Šī recepte tapa jau sen, liekas, ka rudenī, bet liekas, ka šis ir pats piemērotākais brīdis, kad to publicēt. Ārā valda barga ziema, un noteikti, ka ir saglabājusies pagrabā vēl kāda ievārījuma burciņa.
Recepte nāk no Amerikas, un ja tā tiks izcepta vienreiz, tad, domāju, ka tiks prasīts pēc papildinājuma. Tā ir vienkārša un neprasa arī ieguldīt daudz līdzekļus, lai pagatavotu ko saldu un garšīgu-praktiski no tā, kas mājās ir. Klasiskais variants ir ar sviestu, cukuru un kanēli /Cinnamon Pull-Apart Bread/,  bet citas iespējas un variācijas ir bezgalīgas, jo var taisīt ar dažādiem ievārījumiem, kuri kombinēti ar žāvētiem augļiem, riekstiem, pārkaisīt ar drumstalām.... Vienīgais, kas tādā gadījumā nemainās ir sviests, jo tā cepoties maizes kārtas nesacepsies kopā, un varēs vieglāk noplēst šķēlīti.

Un tā, salda maizes šķēlīte pa šķēlītei, ka pašās beigās man iznākumu gandrīz neizdevās iemūžināt.


Man bija 25cm gara taisnstūra maizes forma
Norādītais sastāvdaļu daudzums ir puse no oriģinālās receptes, takā droši to var arī dubultot.


240ml piens
60ml eļļa (neitrāla- piemēram augu)
50g cukurs
2 tējkarotes sausais raugs
280g + 35g milti
1/2 tējkarote cepamais pulveris
1 tējkarote sāls


Persiku-dzērveņu pildījumam
50g mīksts sviests
persiku ievārījums
brūnais cukurs
žāvētas dzērvenes


Kanēļa-cukura pildījums
50g mīksts sviests
50g cukurs sajaukts ar 1-2 tējkarotēm kanēļa


Palielā kaltiņā, jo tur arī mīkla tiks raudzēta uzsilda pienu, eļļu un cukuru, tik daudz,lai ir karsts, un cukurs ir izkusis. Atdzesē līdz remdenai temperatūrai, tā lai nebūtu pa karstu raugam. Ieber raugu un samaisa, tad iemīca 300g miltus(viss atkarīgs no miltu kvalitātes, var būt, ka vajag arī mazāk vai vairāk). Uzliek katliņam vāku un atstāj uzrūgt 1 stundu. Samaisa atlikušos miltus (35g) ar cepamo pulveri un piemīca mīklai, ja tā līp pie rokām, tad piemīca vēl miltus.
Lai ar mīklu būtu vieglāk strādāt, to ieliek uz 1 stundu ledusskapī atpūsties.
Kad mīkla atpūtusies, ņem ārā no ledusskapja un izrullē, ne apaļā, bet pēc iespējas taisnstūra formā.


Mīklu apsmērē ar mīkstu sviestu, tad ar ievārījumu un pārber ar brūno cukuru un žāvētām dzērvenēm. 

 
Atkarībā no tā, cik plata ir forma, mīklu sagriež 6-8 garenās, vienādi platās strēmelēs. Strēmeles precīzi liek vienu uz otras. Un sagriež visu vienādos kvadrātos. Kārto ar sviestu izsmērētā formā, katru mīklas tornīti uz sāniem apgāztā veidā vienu otram blakus, tā lai veidojas mīklas kārtas, viena aiz otras.
Ja mīklas kārtas formā stāv brīvi, tad tās tāpat uzrūgs, ja saspiesti, tad mīkla attiecīgi kāps uz augšu. Bet tā vai savādāk, garša no tā nemainīsies.
Apklāj ar tīru dvieli un siltā vietā ļauj rūgt 20 minūtes.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 30 minūtes, bet uzmana, lai cepšanās laikā virspuse nepaliek pārāk brūna, ja tā tomēr notiek, viegli apklāj ar alumīnija foliju.
Galvenais, lai mīkla formas vidū ir izcepusies, un nav jēla. Ja šaubas tomēr rodas, var cept arī 10 minūtes ilgāk.



Es uztaisīju pūdercukura glazūru, un pārlēju pāri, kas visu padarīja vēl lipīgāku un saldāku-tas pēc paša ieskatiem un vēlmēm.

Pūdercukura glazūra
240g pūdercukurs
1 tējkarote kausēts sviests
1/2 tējkarote kļavu sīrups
20ml piens

Tagad atliek lauzt pa gabalam un aplaizīt lipīgos pirkstus!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru