Lieldienas
tuvojās lieliem soļiem, parasti ir pierasts redzēt šokolādes
zaķus. Šie zaķi ir kas no Japāņu repertuāra, maldīgi gan ir
uzskati, ka Jāpānā tikai suši un rīsi vien ir.
Tātad, うさぎ
usagi-
zaķis, パン
pan-maize
un kopā sanāk usagi
no pan, jeb latviski
zaķmaizītes. Receptes izpildījums ir īsti japānisks-
pinķerīgs un smalks līdz grama precizitātei, bet gan jau latviešu
saimnieces arī ar acu mēru tiks galā! Zaķmaizītes noteikti
sagādās prieku Lieldienu rītā pie brokastu galda, ne tikai
bērniem!
10
maizītēm
300g
smalka maluma kviešu milti
6g
sausais raugs
30g
cukurs
4g
sāls
140ml
remdens ūdens (37°C)
50g
sviests
30g
sakulta ola (praktiski 1/2 no L izmēra olas) atlikusī daļa noderēs
apsmērēšanai
Miltus
izsijā bļodā un pieber raugu, izmaisa, lai tas būtu vienmērīgi
iemaisījies miltos. Tad pieber sāli, cukuru, pielej ūdeni un olu,
visu mīca ar mikseri- mīklas slotiņām 5 minūtes.
Mīklu
saveļ bumbā pārklāj ar dvieli un siltā vietā atstāj uzrūgt
40-45 minūtes. Vislabāk rūgst cepeškrāsnī 40°C.
Kad
mīkla izrūgusi, to iemīca un sadala 10 vienādās daļās, katra
50-53g smaga, no katras daļas atsver 20g. Visas mīklas daļas saveļ
bumbiņās, apklāj ar dvieli un atstāj uzrūgt 10-15min.
Kad
bumbas uzrūgušas, lielās izrullē 26cm garas, tās būs rumpis un
priekškājas, mazās 20cm- galva un ausis.
No
sākuma ņēmu palīgā lineālu, bet tad jau “piešāvos”, un
zaķu veidošana gāja tīri ātri.
2/3 no garākās
daļas saritina gliemezī, pāri paliek priekšķepu daļa, to paliec uz
priekšu, no mazākās desas veido galvu. Pārliek vienu galu pāri
otram, atstājot caurumu, jo kad mīkla uzrūgs tas aiztaisīsies
ciet un būs actiņa (bildē ir redzami jau uzrūguši zaķi). Galvu un rumpi savieno nedaudz piespiežot. Es
ceru, ka bildēs visu labi var redzēt. Nav nekas sarežģīts,
gatavos zaķus uzreiz liek cepešpannā, kas izklāta ar cepamo
papīru.
Kad
visi zaķi gatavi, apklāj pannas ar dvieli atstāj uzrūgt, šoreiz
pēdējo reizi 30 minūtes. Actiņā var ielikt gabaliņu šokolādes
vai arī rozīni-tas pēc vēlēšanās.
Uzrūgušos
zaķus bagātīgi apsmērē ar sakultu olu un cep sakarsētā
cepeškrāsnī 180°C
10-15 minūtes.
Mani zaķi “leks”
uz galda Lieldienu brokastīs, tāpēc tos atdzesēju, sapakoju un
ieliku saldētavā. Kamēr Lieldienu rītā krāsosies olas, zaķus
ielikšu cepeškrāsnī uzsildīt un būs tikko kā cepti!!!!
Lai krāsainas
Lieldienas!!!
Ļoti mīļi zaķīši !
AtbildētDzēst