trešdiena, 2014. gada 5. februāris

Olbaltuma krēms/Zefīra krēms/Zefīri

Ja ko gatavoju un paliek pāri olu baltumi, tad bieži, ja prātā nenāk kas savādāks, pagatavoju zefīrus vai groziņus ar zefīra, vai arī tā saukto olbaltuma krēmu. Liekas, kas ļoti sarežģīts, bet patiesībā tā tas nav, galvenais ir ievērot piesardzību vārot cukura sīrupu un apbruņoties ar nedaudz pacietības-tad viss izdosies, un visus savus mīļos varēs pārsteigt ar ko gardu.
Zefīriem un zefīra krēmam, atšķirības pagatavošanā praktiski nav nekādas, tikai tā cietību var regulēt ar želatīna palīdzību, to var arī nelikt, tad krēms būs viegls, mīksts un gaisīgs, ja pieliek vienu tējkaroti, tad stabilāks, bet pieliekot 2 tējkarotes (arī var 3), tad sanāks zefīri. Jāiegaumē tikai, lai uzbriedinātu želatīnu, jo ūdens cukura sīrupā nedrīkst būt arī par daudz, uz tējkaroti želatīna jāņem viena ēdamkarote ūdens.
Pagatavojot sīrupu 50ml ūdens vietā var ņemt arī kādu intensīvas garšas sulu,krāsai piepilināt kādu pilienu pārtikas krāsvielu. Viss tālākais ir katra paša interpretācijas jautājums, jo visu var variēt. Norādītā recepte ir paredzēta vienam olas baltumam, ja ir vairāki, tad attiecīgi jādubulto pārejās sastāvdaļas, tikai tad jāņem ir daudz lielāka bļoda, jo no 3 olu baltumiem sanāk jau vareni daudz olbaltuma masas. 

 

    1 olas baltums
    50ml ūdens(cukura sīrupam)
    8 ēdamkarotes cukurs
    1/4 tējkarotes citronskābes
    šķipsna sāls
    1 tējkarote vaniļas cukurs

    želatīna daudzums, kas jāpievieno uz 1 olas baltumu
  • vieglam krēmam, būs stabils, bet neveidos izteiktu reljefu-nepievieno nemaz
  • stabilākam krēmam, derēs pildīšanai groziņos -1 tējkarote želatīna, kas uzbriedināta 1 ēdamkarotē ūdens
  • zefīriem- sacietējot masa būs, vienalga lipīga, bet konsistence atgādinās elastīgu švammi(ceru, ka atradu pareizu apzīmējumu) - 2 tējkarotes želatīna, kuras uzbriedinātas 2 ēdamkarotēs ūdens.

Olas baltumu puto tīrā, sausā traukā ar šķipsnu sāls, līdzko masa sāk palikt biezāka, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, puto tālāk līdz sāk veidoties stingra un spīdīga masa, paceļot miksera slotiņas nekrīt nost no tām. Ievieto aukstumā, pagatavo cukura sīrupu.
Ūdeni karsē kopā ar atlikušajām 7 ēdamkarotēm cukura, vaniļas cukuru, citronskābi (var pievienot arī citrona sulu, vai vairāk citronskābes, ja gribās vairāk skābenu).
Ja pievienos želatīnu, tad uzbriedina attiecīgi izvēlēto daudzumu aukstā ūdenī.


Vāra cukura sīrupu aptuveni 8-9 minūtes, katrā ziņā no redzesloka to izlaist nevajadzētu, cukura sīrups ir vajadzīgajā konsistencē, ja pilienu no tā iepilina aukstā ūdenī, veidojas kas līdzīgs caurspīdīgai bumbiņai vai pikucim, tad ir gatavs, ja sīrups izšķīst,ir jāvāra vēl.
Kad sīrups gatavs, tajā iemaisa uzbriedināto želatīnu (ja nepievieno, šo punktu izlaiž).
Izņem no ledusskapja sakulto olas baltumu, te nu vajadzēs vai nu trešo roku, kura reizēm šādos brīžos pietrūkst, vai saukt kādu palīgā. Puto olu baltumu un lēnām lej klāt cukura sīrupu. Tagad viss atkarīgs no miksera jaudas, jo atkarībā no tā olbaltuma masa ir gatava no 10-20 minūtēm. Tai ir jākļūst stingrai un jāpalielinās apjomā. Es to nosaku paceļot uz augšu mikseri, un ja uz slotiņām pielipusī masa ir stingra un nekrīt lejā, zefīra krēms ir gatavs.
Tālākā krēma/zefīra izmantošana ir katra paša ziņā, es parasti pildu izceptos smilšu mīklas groziņos (apsolu-recepte sekos).
Ja pagatavo zefīru, to var ar konditorejas šprici izspiest uz cepamā papīra, kas pārkaisīts ar pūdercukuru-rozītes, rozetes, puķītes utt.
Var masu liet ar pārtikas plēvi izklātā attiecīgā lieluma formiņā vai lēzenā traukā. Sastingstot zefīru var griezt gabaliņos, apviļāt kokosriekstu skaidiņās, riekstos, sadrupinātās vafelēs vai mērcēt izkausētā šokolādē.



svētdiena, 2014. gada 2. februāris

Poļu medus kūka-“Stefanka”

Interesanta un tradicionāla Poļu kūkas recepte. Ziemassvētki jau aiz muguras, jo kā sapratu Polijā tradicionāli to cep uz Ziemassvētkiem. Medus mīklas kārtas un mannā krēms man likās interesanta kombinācija, ko man gribējās izmēģināt un tik ilgi gaidīt negribējās. Tagad zinu, ka uz Ziemassvētkiem to arī cepšu, ir gan līdzīga parastajai medus kūkai, kas zināma mūsu platuma grādos, bet tomēr kas savādāks. Galvenais, ja gaidāmi daudz viesi vai jāved līdz ciemakukulis, tad šī recepte būs īpaši piemērota, jo ir stabila, liela, garšīga un neiecērt robu maciņā. Un ja ilgāk stāv ledusskapī, garša tikai paliek labāka. Mazākai kūkai sastāvdaļas var dalīt uz pusi, vai augstākai, ņemt uz pusi vairāk- pēc iespējām un vajadzības. Plūmju ievārījuma vietā, latviskajam variantam derētu arī dzērveņu vai brūkleņu...mmm..garšīgi!!!


Medus mīkla

500g milti
200 g
sviests vai margarīns
150g cukurs
2
olas
2
ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes piens
1
tējkarote soda

Mannā krēms

1l piens
9
ēdamkarotes mannā
150g
cukurs
200g sviests
(var pievienot arī citrona miziņu, vaniļas esenci, vai cukuru, sēkliņas no vaniļas pāksts)

Šokolādes glazūra

100g sviests vai margarīns
50g
kakao pulveris
120g
pūdercukurs
2
ēdamkarotes piens

450-500g zilo plūmju ievārījums (ja ar gabaliņiem, tad izberž caur sietu)


Mīklai-miltus un sodu izsijā bļodā. Pienu un medu karsē katliņā, līdz medus izkusis, atdzesē. Miltos iekapā sviestu, tad iemaisa cukuru un pa vienai olas, atdzisušo pienu ar medu. Visu labi sajauc un sadala trīs daļās. 
Katru mīklas daļu var izklāt arī cepamajā formā(24x35cm), kas izklāta ar cepamo papīru, bet ir arī otrs, manuprāt, vieglāks variants, un izmēri arī nav akmenī iecirsti, visu var variēt pēc vajadzības. 
Es darīju tā-uz cepamā papīra ar zīmuli uzzīmē taisnstūri 24x35cm, apgriež uz otru pusi, pārsmērē ar sviestu, izrullē mīklu, liekot pa virsu vēl vienu kārtu cepamā papīra, tās viss nepielips pie ruļļa, apgriež maliņas, pēc attiecīgi uzzīmētā izmēra. Prātīgi pārliek uz cepāmās panas. Tā izrullē un izcep katru mīklas kārtu atsevišķi. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 15-20 minūtes.Līdz mīkla ir zeltaini brūna, viss atkarīgs no katras cepeškrāsns īpatnībām.
Mannā krēmam uzsilda pienu ar cukuru(citrona miziņu, vaniļas esenci),un lēnām iemaisa mannā, maisa, lai neveidojas kunkuļi tik ilgi līdz masa sabiezē. Noņem no plīts un atļauj atdzist.
Puto mīkstu sviestu. Lēnām putojot pa karotei pievieno atdzisušo mannā.
Ņem vienu tortes plāksni pārsmērē ar plūmju ievārījumu, pārklāj ar vienu pusi mannā krēmu, liek virsū nākamo kārtu, apsmērē ar ievārījumu un klāj atlikušo krēma kārtu un pa virsu pēdējo mīklas kārtu.
Pagatavo glazūru. Ūdens peldē izkausē sviestu ar pūdercukuru,kakao pulveri un pienu. Maisot visu izkausē.
Pārlej ar glazūru un kūku liek ledusskapī. Vislabāk kūka garšo, kad stāvējusi 2 dienas aukstumā un labi sasūkusies.
Pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja kādu pusstundu iepriekš.




pirmdiena, 2014. gada 27. janvāris

Kēksiņi ar avenēm

Vasara vēl tālu,tālu un pavasaris arī...bet gribās ko vasarīgu, un viena no lietām, kas atgādina vasaru ir ogas-sulīgas, saldas, krāsainas. Avenes, zemenes, mellenes...es jau atkal aizdomājos.
Šādos brīžos lieliska iespēja ir izmantot saldētās ogas, tās kuras vasarā rūpīgi salasītas, vai arī veikalā nopirktās.


300g saldētas avenes (vasarā, protams, ka svaigas)
250g milti
200g cukurs
1 1/2 tējkarote cepamais pulveris
1/2 tējkarote sāls
2 olas
120ml jogurts bez piedevām(var ņemt arī krējumu, ja nav)
2 tējkarotes vaniļas ekstrakts vai 1 tējk. vaniļas cukurs
115g sviests


Atlaidina avenes. Sajauc kopā miltus, sāli un cepamo pulveri. Izkausē sviestu, atdzesē, lai nav pārāk karsts. Sakuļ olas ar cukuru un piejauc izkausēto sviestu un jogurtu, vaniļas ekstraktu. Visu sajauc kopā ar sausajām sastāvdaļām, līdzko viss labi sajaucies, viegli iecilā avenes(ja ļoti daudz lieks šķidrums, nolej, bet tik daudz, cik tek ārā, nesaspiežot ogas). Ietauko kēksiņu formiņas, vai arī izklāj tās ar papīra groziņiem. Mīklu ar ēdamkaroti sadala pa kēksa formiņām. 

 
Kopā sanāk aptuveni 16 kēksiņi.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 20-25 minūtes.

piektdiena, 2014. gada 24. janvāris

Saldā-plēšamā maize /Pull-Apart Bread/

Šī recepte tapa jau sen, liekas, ka rudenī, bet liekas, ka šis ir pats piemērotākais brīdis, kad to publicēt. Ārā valda barga ziema, un noteikti, ka ir saglabājusies pagrabā vēl kāda ievārījuma burciņa.
Recepte nāk no Amerikas, un ja tā tiks izcepta vienreiz, tad, domāju, ka tiks prasīts pēc papildinājuma. Tā ir vienkārša un neprasa arī ieguldīt daudz līdzekļus, lai pagatavotu ko saldu un garšīgu-praktiski no tā, kas mājās ir. Klasiskais variants ir ar sviestu, cukuru un kanēli /Cinnamon Pull-Apart Bread/,  bet citas iespējas un variācijas ir bezgalīgas, jo var taisīt ar dažādiem ievārījumiem, kuri kombinēti ar žāvētiem augļiem, riekstiem, pārkaisīt ar drumstalām.... Vienīgais, kas tādā gadījumā nemainās ir sviests, jo tā cepoties maizes kārtas nesacepsies kopā, un varēs vieglāk noplēst šķēlīti.

Un tā, salda maizes šķēlīte pa šķēlītei, ka pašās beigās man iznākumu gandrīz neizdevās iemūžināt.


Man bija 25cm gara taisnstūra maizes forma
Norādītais sastāvdaļu daudzums ir puse no oriģinālās receptes, takā droši to var arī dubultot.


240ml piens
60ml eļļa (neitrāla- piemēram augu)
50g cukurs
2 tējkarotes sausais raugs
280g + 35g milti
1/2 tējkarote cepamais pulveris
1 tējkarote sāls


Persiku-dzērveņu pildījumam
50g mīksts sviests
persiku ievārījums
brūnais cukurs
žāvētas dzērvenes


Kanēļa-cukura pildījums
50g mīksts sviests
50g cukurs sajaukts ar 1-2 tējkarotēm kanēļa


Palielā kaltiņā, jo tur arī mīkla tiks raudzēta uzsilda pienu, eļļu un cukuru, tik daudz,lai ir karsts, un cukurs ir izkusis. Atdzesē līdz remdenai temperatūrai, tā lai nebūtu pa karstu raugam. Ieber raugu un samaisa, tad iemīca 300g miltus(viss atkarīgs no miltu kvalitātes, var būt, ka vajag arī mazāk vai vairāk). Uzliek katliņam vāku un atstāj uzrūgt 1 stundu. Samaisa atlikušos miltus (35g) ar cepamo pulveri un piemīca mīklai, ja tā līp pie rokām, tad piemīca vēl miltus.
Lai ar mīklu būtu vieglāk strādāt, to ieliek uz 1 stundu ledusskapī atpūsties.
Kad mīkla atpūtusies, ņem ārā no ledusskapja un izrullē, ne apaļā, bet pēc iespējas taisnstūra formā.


Mīklu apsmērē ar mīkstu sviestu, tad ar ievārījumu un pārber ar brūno cukuru un žāvētām dzērvenēm. 

 
Atkarībā no tā, cik plata ir forma, mīklu sagriež 6-8 garenās, vienādi platās strēmelēs. Strēmeles precīzi liek vienu uz otras. Un sagriež visu vienādos kvadrātos. Kārto ar sviestu izsmērētā formā, katru mīklas tornīti uz sāniem apgāztā veidā vienu otram blakus, tā lai veidojas mīklas kārtas, viena aiz otras.
Ja mīklas kārtas formā stāv brīvi, tad tās tāpat uzrūgs, ja saspiesti, tad mīkla attiecīgi kāps uz augšu. Bet tā vai savādāk, garša no tā nemainīsies.
Apklāj ar tīru dvieli un siltā vietā ļauj rūgt 20 minūtes.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 30 minūtes, bet uzmana, lai cepšanās laikā virspuse nepaliek pārāk brūna, ja tā tomēr notiek, viegli apklāj ar alumīnija foliju.
Galvenais, lai mīkla formas vidū ir izcepusies, un nav jēla. Ja šaubas tomēr rodas, var cept arī 10 minūtes ilgāk.



Es uztaisīju pūdercukura glazūru, un pārlēju pāri, kas visu padarīja vēl lipīgāku un saldāku-tas pēc paša ieskatiem un vēlmēm.

Pūdercukura glazūra
240g pūdercukurs
1 tējkarote kausēts sviests
1/2 tējkarote kļavu sīrups
20ml piens

Tagad atliek lauzt pa gabalam un aplaizīt lipīgos pirkstus!


trešdiena, 2014. gada 22. janvāris

Ābolu-kanēļa kēksiņi /Apple cinnamon muffins/

Man vienmēr kanēļa garša un smarža ir asociējusies ar ko siltu un sildošu. Kamēr ārā vēl auksts un ziema, ir patīkami, ka māja silti smaržo pēc kā salda un garšīga.




2 olas
125g sviests vai margarīns
300g milti
150g cukurs
2 tējkarotes cepamais pulveris
šķipsna sāls
1tējkarote vaniļas cukurs
150ml piens
2 āboli (nomizoti, sagriezti gabaliņos)
2 tējkarotes kanēlis (intensīvākai garšai var pievienot vairāk)
100g rozīnes (var aizstāt ar žāvētām dzērvenēm)


Izsijā bļodā miltus, kanēli un cepamo pulveri. Pieber cukuru, vaniļas cukuru un sāli, samaisa. Pievieno ābolu gabaliņus un rozīnes, viegli iecilā.
Sakuļ olas ar sviestu, lēnām lejot klāt pienu visu uzmanīgi maisa, līdz izveidojusies viendabīga masa. Sajauc “sausās” un “slapjās” sastāvdaļas līdz veidojās vijīga mīkla.
Sasmērē kēksiņu formiņas ar sviestu, vai arī ieklāj tajās papīra groziņus. Lej mīklu formiņās.
No dotā daudzuma sanāk 16 kēksiņi, bet viss atkarīgs no formiņām, jo tās ir mazākas, jo skaits attiecīgi lielāks un otrādāk.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 25-30 minūtes.




svētdiena, 2014. gada 19. janvāris

Tostermaizes groziņi ar olu un bekonu /Toast-muffins/

Ja vienkārši tostermaize, ceptas olas ar bekonu liekas pārāk garlaicīgas brokastis, tad šis pagatavošanas veids izraisīs sajūsmu. Ja jāpagatavo brokastis vairākām personām, jo visu var sagatavot kamēr silst cepeškrāsns un kamēr cepās groziņi, var pagatavot kafiju, vai vienkārši gribās izmēģināt ko savādāku, kā šoreiz manā gadījumā, šī ir piemērota recepte.
Groziņu pagatavošanai ir nepieciešama kēksiņu panna, bet der arī karstumizturīgi mazi trauciņi.
Sastāvdaļu daudzums atkarīgs no personu daudzuma un apetītes.


Vienam tostermaizes groziņam
šķēle tostermaizes
1 ola
2 plānas šķēles bekona (vai savādāka plāni sagriezta žāvēta gaļa vai desa)
sviests apsmērēšanai
sāls, pipari


Tostermaizes šķēli izrullē ar mīklas rulli, cik plāni iespējams.
Sasmērē ar sviestu, un ar sasmērēto pusi uz leju(!!!),liek formiņā un viegli iespiežot uz leju, izveido groziņu.
Izklāj krusteniski ar divām šķēlēm bekona, un iesit vidū vienu olu. Pārkaisa ar sāli un pipariem.

Cep sakarsētā cepeškrāsnī 200°C 20-25 minūtes. Tiem, kuriem patīk šķidrs olas dzeltenums no 18. minūtes vairāk jāuzmana un jāņem ātrāk ārā.
Labi garšo kopā ar tomātu mērci.


sestdiena, 2014. gada 18. janvāris

Franču šokolādes kūka /Gâteau au chocolat/

Šī kūka varētu būt himna visiem šokoholiķiem un šokolādes mīļotājiem, jo liekās, ka vēl “šokolādīgāk” vairāk nevar.
Kūka ir vairāk kā deserts, jo ir sulīga, krēmīga, burtiski kūst uz mēles un garša ir ļoti intensīva.
Diemžēl, arī kūka pacietīgajiem, audzina raksturu, jo pēc izcepšanas jānotur vismaz viena diena aukstumā, bet viss labais nāk ar gaidīšanu un tas tiešām atmaksājās.
Šokolādes intensitāti var izvēlēties katrs pats, izvēloties šokolādi ar augstāku kakao saturu.




Formai 18cm Ø

110g melnā šokolāde(ar 70% kakao saturu)
50g melnā šokolāde(ar 50-60% kakao saturu)
100g sviests
3 olas (M izmēra)
100g cukurs (60g+40g)
40g milti

50g aprikožu ievārījums

Glazūra /Ganache/
50g šokolāde(ar 50-65% kakao saturu)
60g saldais krējums


Starp formas riņķi un pamatni iespiež cepamo papīru, izgriež cepamā papīra strēmeles, lai izklātu maliņas. Sasmērē ar sviestu.
Sasmalcina šokolādi. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu baltumus ieliek saldētavā, uz 15 minūtēm. Olu dzeltenumus sakuļ ar 60g cukura līdz masa paliek gaiša. Šokolādi ar sviestu maisot izkausē ūdens peldē, līdzko šokolāde izkususi un izveidojusies viendabīga masa, ņem nost no plīts. Nedaudz atdzesē(37-40°C), lai nebūtu pārāk karsta. Pievieno olām un izmaisa. Iesijā miltus un iecilā. Olu baltumus sakuļ ar šķipsnu cukura (no 40g), un kuļ līdz baltām pūkainām putām. Pievieno atlikušo cukuru, un kuļ tik ilgi līdz olbaltumu masa paceļot miksera slotiņas turas pie tām un nekrīt lejā.
Karoti olbaltumu masas iemaisa šokolādes masā, pārējo 2-3 etapos viegli iecilā. Lej formā un izlīdzina.
Cep 170°C sakarsētā cepeškrāsnī 30 minūtes. Izņem no krāsns un atdzesē, tas nekas, ka pa vidu viss kustās, un liekas, ka kūka patiesībā nav gatava. Lai panāktu krēmveidīgo konsistenci, tā tam ir jābūt.
Kūka arī atdziestot ir ļoti trausla, tāpēc, lai izvairītos, ka tā salūzt vai ieplīst ņemot ārā no formas, labāk ir ar visu formu ielikt ledusskapī līdz tā sastingst. Kad sastingusi, izņem no formas, iepako pārtikas plēvē un liek atpakaļ (“aizmirst”) ledusskapī un atstāj ienākties uz 1-2 dienām. Arī pēc 4 dienām kūkai nekas nenotiks, ja sanākt tik tiešām aizmirst.
Kūku vislabāk ēst tajā pašā dienā, kad tā ir pārklāta ar glazūru.
Izņemot no ledusskapja kūku apgriež uz otru pusi, jo apakša vienmēr ir līdzenāka. Izkausē 50g aprikožu ievārījumu (vai marmelādi), ļauj 15 sekundes pavārīties, nedaudz atdzesē un pārsmērē kūku. Aprikožu ievārījums noslēgs visas poras, un glazūra būs gluda. Ļauj apžūt.
Smalki sasmalcina šokolādi. Uzkarsē saldo krējumu, noņem no plīts un iemaisa šokolādi. Ja gabaliņi tomēr ir par lielu un neizkūst, tad liek nedaudz pakarsēties, bet ne ilgi, jo ilgāk šokolāde karsēsies, jo mazāk spīdēs glazūra. 
 
Lej kūkas vidū un ar karoti līdzina uz malām, ar to glazūru, kas līst pāri malām apsmērē maliņas. Galvenais visu darīt pa etapiem (2-3), lai viss nenotek uzreiz lejā.
Liek ledusskapī līdz sastingusi glazūra un bauda nekavējoties ar putukrējumu vai “tīrā” veidā!