Vienmēr, kad gribās
pasūtīt picu, vai braucot garām iebraukt picērijā, galvā nāk
doma-bet mājās taču var arī labāk.
Sen jau nedzīvojam
mājā, kuras apakšējā stāvā bija picērija, un vecs itālis
cepa garšīgas picas, atlika tikai noskriet lejā un pasūtīt. Tas
vairs īsti nav pa ceļam. Un vienalga, lai kāda pica un kur tiek
pasūtīta, pašās beigas tomēr nav kaut kas pa prātam. Tāpēc
jau kādu laiku cepam picas mājās, it īpaši populāra tradīcija
tā ir sestdienās.
Ar mīklu viss ir
ļoti vienkārši. Atliek tikai uztaisīt un aizmirst uz kādu laiku,
atlikumu var sasaldēt un izmantot kaut kad vēlāk, ja vispār kas
paliek pāri. Parasti tiek ceptas
2 picas, vai vismaz divi atšķirīgi veidi. Par to zemāk.
Picai var likt virsū
jebko, tā var arī “iztīrīt” ledusskapi no visām desām,gaļām
un sieru galiem. Viss atkarīgs no tā kas kuram garšo un kas ir
mājās, jo pica jau sākās no tā brīža, ja mīklai virsū ir
tikai tomātu mērce un siers.
Asā salami-maltās gaļas pica |
Picas mīklai
no šī daudzuma
sanāk 1 cepampanna ar lielu picu vai 2 mazākas
250g milti
40 ml olīveļļa
185ml silts ūdens
1/2
tējkarote sausais raugs
1/2
tējkarote sāls
Siltā ūdenī
iemaisa raugu un atstāj. Miltus samaisa ar sāli un ielej tajos
olīveļļu, sadrupina līdz eļļa sasūkusies miltos. Es parasti
mīklu mīcu ar mikseri un speciālajām mīklas slotiņām, tā ir
vieglāk. Miltos lēnām lej ūdens-rauga maisījumu, mīca līdz
izveidojas vijīga mīkla. Uz plaukstas uzlej olīveļļu un apsmērē
ar to mīlu. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un ļauj uzrūgt
1-2 stundas. Es mīklu taisu vakarā, un atstāju to ledusskapī. Te
darbojās princips, jo ilgāks laiks mīklai tiek dots nobriest, jo
tā ir garšīgāka.
Tad atliek tikai
izrullēt, likt virsū izvēlētās sastāvdaļas un cept.
Mīklas rullēšana
Galvenais noteikums, ko der atcerēties, tikko izņemtu no ledusskapja mīklu nebūtu vēlams uzreiz rullēt,tā ir jāizņem no ledusskapja 30 minūtes iepriekš. Tad mīkla vieglak rullēsies un "neskries" atpakaļ. Ja nu tomēr rullējot mīkla negrib nekādi padoties, tad jāatstāj 15 minūtes mierā, tā mīkla esošais glutēns(lipeklis), atpūtisies un mīkla rullesies vieglāk. Biezums arī ir
katra paša gaumes lieta, tāpēc, varbūt, mūsu mājās sanāk lielas
picas no dotā daudzuma, jo man patīk izrullēt mīklu tiešām
plānu un atstāt nedaudz biezākas maliņas.
Asā
salami-maltās gaļas pica
1/2 no picas mīklas
100g (var arī
vairāk) rīvēts siers
50g parmas tipa
siers
1 sīpols (nomizots
un sagriezts ripās)
2 čili pipari
(piri-piri)
50g svaiga maltā
gaļa
12 ripas salami desa
1 jalapeno pipars
(marinēts)
tobasko mērce
salsas mērce
tomātu mērce vai
kečups
Uz mīklas klāj
tomātu mērci vai kečupu, vairāk kā pusi no sarīvētā siera,
sīpolus, salami, pārdrupina pāri malto gaļu, pārkaisa pāri
sagrieztus čili piparus un jalapeno, saliek piciņas ar salsas
mērci, uzlej pāris pilienus no tobasko, pārkaisa ar melnajiem
pipariem,ja patīk tad arī oregano. Pa virsu uzkaisa atlikušo sieru
un parmas sieru.
Cep 200°C 20-25
minūtes.
Garneļu
pica ar tomātiem un mocarellu
1/2 no picas mīklas
250g lielas garneles
2 šallotes sīpoli
(nomizozoti, sagriezti strēmelēs)
8 dateļu (vai
ķiršu) tomātiņi (sagriezti ceturtdaļās)
1 maza daiviņa
ķiploks
pāris pilieni
cironu sulas
50g mocarellas siers
100g rīvēts siers
tobasko mērce
50g parmas siers
No sākuma iemarinē
garneles. Notīra ķiploku un smalki sakapā, samaisa kopā ar
garnelēm, tobasko mērci, pāris pilieniem citronu sulas. Kamēr
tiek rullēta mīkla ieliek ledusskapī.
Uz mīklas uzklāj
tomātu mērci, sieru, pārber ar sīpoliem, tomātu ceturtdaļām,
sagriež mocarellas sieru un sadala vienmērīgi pa picu. Liek
cepties sakarsētā cepeškrāsnī 200°C, 18 minūtes. Pa to laiku
ņem ārā garneles un 2 minūtes ātri apcep ļoti karstā pannā.
Kad pica gandrīz
gatava aptuveni pēc 18 minūtēm, pārkaisa pāri apceptās garneles
un sarīvētu parmas sieru, cep vēl kādas 5 minūtes.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru