otrdiena, 2013. gada 3. decembris

Švarcvaldes ķiršu torte /Schwarzwälder Kirschtorte/

Švarcvaldes ķiršu torte ir viena no populārākajām un zināmākajām tortēm visā Vācijā. Recepšu un variāciju ir patiesi daudz. Lai arī, cik tradicionāla vai mantota no omām un mammām recepte nebūtu, galvenās lietas, kas nedrīkst trūkt ir -Kirschwasser, jeb ķiršu degvīns, ķirši, šokolādes biskvīts, un labi daudz putukrējuma.
Šī recepte nav norakstīta un vārds vārdā izcepta no kādas pavārgrāmatas, bet ir vairāku tradicionālu un ne tik tradicionālu recepšu apkopojums, tā lai panāktu, manuprāt, labāko rezultātu, cik nu tas ir iespējams, kas man raksturojās ar Švarcvaldes ķiršu torti.
Pārējais ir katras saimnieces gaumes un interpretācijas jautājums, vai torte būs ar smilšu mīklas pamatni,cik kārtās, kā tiks dekorēta, un ja torti ēdīs arī bērni, tad bez alkohola.
Kirschwasser, kam tieši tulkojot ar ūdeni nav nekāda saistība, jo tas ir 40% ķiršu degvīns, var aizstāt arī ar ķiršu liķieri vai ķiršu sulu sajaukt ar degvīnu un tad ar to mitrināt biskvīta ripas. Alkoholu var “izlaist” arī vispār, vai samazināt līdz minimumam. Kaut gan kā Vācijā runā, ja tortē nejūtas degvīna garša, tad tā nav nekāda Švarcvaldes ķiršu torte. Katram sava taisnība.



Tortei 18 cm Ø nepieciešamās sastāvdaļas
(Lielākai formai 26-28cm Ø, sastāvdaļas vienkārši var dubultot)


Smilšu mīklai /Cepuma pamatnei/
120g milti
60g sviests
30g cukurs
rīvēta citrona miziņa
1/2 tējkarote vaniļas cukurs
Naža gals- sāls, cepamais pulveris, kanēlis


Šokolādes biskvītam
3 olas
75g cukurs
50g milti
50g ciete (kartupeļu vai kukurūzas)
1ēdamkarote (15g) nesaldināta kakao
1/2 tējkarote cepamais pulveris
1/2 paciņa vaniļas cukurs
šķipsna sāls, kanēlis


Ķiršu pildījumam
1 burciņa ķiršu kompota bez kauliņiem (350g ķirši 250 ml sula)
2 ēdamkarotes cukurs
2 ēdamkarotes ciete
30ml Kirschwasser (vai ķiršu liķieris)


Putukrējuma krēmam
500ml saldais krējums (30-35%)
3 paciņas putukrējuma cietinātājs
20g pūdercukurs
tējkarote vaniļas cukurs


Vēl
100g sakapāta vai sarīvēta šokolāde dekorēšanai
60 ml Kirschwasser, ķiršu liķieris vai
bezalkoholiskajam variantam- ķiršu sula biskvīta mitrināšanai


Smilšu mīklas pamatne
Cukuru un sviestu sajauc, līdz veidojās viendabīga masa, pievieno citrona miziņu (aptuveni 1/2tējkaroti). Miltus sajauc ar pārējām sausajām sastāvdaļām un samīca visu kopā, līdz veidojas viendabīga mīkla. Saveļ bumbā. Lai vieglāk izrullēt, liek ledusskapī atpūsties un atdzist.
Mīklu starp pārtikas plēvi plāni izrullē, formas diametrā vai arī nomēra diametru kāds ir formai, izgriež no mīlas apli un klāj formiņā, kas izklāta ar cepamo papīru. Sadursta vietām ar dakšiņu. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200°C 15-20 minūtes līdz zeltaini brūna.
Izņem no formas un ļauj atdzist. To pašu vai tā paša lieluma formu vajadzēs biskvīta cepšanai.


Šokolādes biskvīts
Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Olu baltumus puto ar 25g cukura un šķipsnu sāls līdz baltām, stingrām putām. Olu dzeltenumus puto atsevišķi kopā ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru līdz masa palikusi gandrīz balta. Saputotos olu dzeltenumus lēnām lej un ieputo olu baltumos.
Miltus sajauc kopā ar cieti, kakao un cepamo pulveri. Izsijā un lēnām iecilā olu masā.
Lej ar cepamo papīru izklātā formā. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 30 minūtes. 
 
Ķiršu pildījums
Ķiršus notecina sietiņā un sulu saglabā. Dažus skaistākos eksemplārus no ķiršiem izlasa dekorēšanai (9!). 4 ēdamkarotes sulas sajauc ar 2 ēdamkarotēm cietes. Pārējo liek karsēties ar cukuru, kad sula uzkarsusi, lēnam lej klāt samaisīto ķišu sulu ar cieti un maisa līdz sāk biezēt. Pievieno ķiršus, ņem nost no plīts,iemaisa 30ml ķiršu degvīnu. Ļauj pilnībā atdzist.

Putukrējuma krēms
Putukrējumu puto kopā ar 20g pūdercukura un paciņu vaniļas cukura. Uz beigām pievieno 3 paciņas putukrējuma cietinātāja, lai putukrējums nesulojās un paliek stingrāks.


Tortes kopā likšana
Vislabāk smilšu mīklas kārtu, biskvītu un ķiršu pildījumu ir taisīt no rīta, tad vakarā torti var likt kopā un uz nakti likt ledusskapī, lai visas garšas kārtīgi savelkas. 
 
Biskvītu uzmanīgi sagriež 3 ripās.
Uz tortes šķīvja liek cepuma pamatni, apslaka nedaudz ar ķiršu sulu (vai degvīnu), klāj no vidus ķiršu masu, tā lai 1cm no malām paliek brīvs. Brīvajā malā iesmērē putukrējumu.
Liek virsū pirmo biskvīta kārtu, samitrina, liek atlikušos ķiršus no vidus un atlikušo brīvo daļu līdz malām pārklāj ar daļu putukrējuma. Tad liek virsū nākamo biskvīta kārtu, samitrina un klāj putukrējumu. Atstājot ko tortes virsai, sāniem un dekorēšanai.
Uz tortes liek pēdējo biskvīta kārtu un apsmērē ar putukrējumu, apsmērē arī sānus.
Ar sakapātu šokolādi apber tortes malas. Un dekorē ar atlikušo putukrējumu un ķiršiem pēc sirds patikas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru