piektdiena, 2013. gada 6. decembris

Šokolādes muss /Mousse au chocolat/

Tiešā tulkojumā- šokolādes putas. Nosaukums ir ļoti maldinošs, jo liekās, ka gatavošanas process būs ļoti sarežģīts. Tā pirmsākumi meklējami Francijā ap 19gs. Receptes un varianti ir ļoti daudz. Viena no oriģinālajām Mousse au chocolat receptēm tiek gatavota tikai no izkausētas melnās šokolādes ar cietās putās sakultiem olu baltumiem.
Šī ir savādāka, bet mana mīļāka recepte, kas nekad vēl nav pievīlusi. Šokolādes muss ir krēmīgs, ko panāk olu dzeltenumi ar šokolādi un gaisīgo tekstūru veido saldais krējums un iecilāts, sakults olas baltums.
Kūst mutē un ir viegls un gaisīgs, kaut gan patiesībā aiz tā slēpjās daaaaudz kalorijas. Kuram gan tas interesē, dvēselei arī vajag reizēm kādu prieciņu.
No dotā daudzuma sanāk aptuveni 800ml krēma, vai 4 porcijas.



150g melnā šokolāde(jo lielāks kakao daudzums, jo garša būs intensīvāka, no 50%)
2 olas
4 ēdamkarotes ūdens (2 šokolādei, 2 olu dzeltenumiem)
2 ēdamkarotes sviests
4 ēdamkarotes cukurs
200ml saldais krējums
šķipsniņa sāls


Šokolādi sakapā un kopā ar sviestu un ūdeni liek kausēties ūdens peldē. Kad izkususi,šokolādi pārlej kādā lielākā traukā, kur visu būs vieglāk maisīt.
Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru un ūdeni līdz cukurs izkusis un masa ir kļuvusi gaiši dzeltena. Liek karsēt ūdens peldē, visu laiku maisot kādas 5-8 minūtes, līdz masa palikusi biezāka. Lej šokolādē un kārtīgi izmaisa. Saputo saldo krējumu un atsevišķā traukā olu baltumus ar šķipsnu sāls līdz cietām putām.
Šokolādes-olu masā no sākuma iecilā putukrējumu un pēc tam olu baltumus līdz viss kopā sajaucies.
Lej deserta trauciņos un liek ledusskapī atdzist vismaz 3 stundas, līdz šokolādes muss ir sastindzis.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru