Laikam
tas būtu par maz teikts, kas esmu “nedaudz” aizrāvusies ar
japāņu kulinārijas receptēm. Jā, viņi neēd tikai suši un rīsus
vien. Japānā ir brīnišķīga un ļoti izsmalcināta kulinārija,
daudz mazi un arī lieli kūku veikali un bodītes, kulinārijas
skolas un neskaitāmās kulinārijas grāmatas, kur gan iesācējiem,
gan profesionāļiem būtu interesanti ieskatīties un ko pamēģināt.
Praktiski, japāņu receptes, ir tās pašas mums zināmās, kā,
piemēram, biskvīts vai vārītais krēms, bet tās ir tā pieslīpētas un
pārveidotas, ka tajās ir kas pilnīgi savādāks, ar savu zināmu
vienkāršību, bet arī smalkumu vienlaicīgi.
Kurš
gan nezin biskvītu, kas var būt vienkāršāks un ātrāks par
garšīgu un biezu biskvītu ar sev tīkamu pildījumu?
Esmu
izmēģinājusi daudzus variantus, bet šādu vēl nē. Teikšu- salds ir gana, bet cik biezs un pufīgs- to ir vērts izmēģināt!
Orģināli pildījumā bez 200ml putota saldā krējuma ir arī 200g smalki sagriezti augļi, pēc izvēles. To variantu atstāšu, kad vasara būs pilnā briedumā. Tagad pa "latvisko", ar skābu ievārījumu.
4
olas
100g
cukurs
35g
milti
20g
piens
pildījums
pēc ieskatiem, kā augšā aprakstīts vai arī kā man-
150ml
saldais krējums
pāris
ēdamkarotes ar kaudzi brūkleņu ievārījums
Metāla
bļodā, kuru varēs likt arī karsēties ūdens peldē olas
samaisa ar cukuru, bet tikai tā, lai dzeltenumi sajaukušies kopā
ar baltumiem. Tad liek karsēties ūdens peldē visu laiku maisot(bet
ne kuļot), karsē līdz 40°C, līdz cukurs izkusis. Praktiski var
bļodā iebāzt arī pirkstu un pataustīt, ja cukura graudi vairāk
nav, tad var ņemt nost no plīts. Kuļ ar mikseri uz lielāko ātrumu
5 minūtes, olu masa paliecināsies apjomā un paliks gaiša. Tad
kuļ 2 minūtes uz mazāko ātrumu, lai masa nedaudz “nomierinās”.
Iesijā miltus un iecilā masā, (10 reizes iecilājot masā ar
lāpstiņu), tad pielej pienu un iecilā masā (50!!! reizes
iecilājot ar lāpstiņu).
Cep
ar cepamo papīru izklātā pannā, vislabāk jau tādā, kura
paredzēta biskvīta cepšanai, šinī gadījumā bija norādīts- 23x33 cm (jeb 9”x13” collas). Ja
taisa vairāk mīklas, tad loģiski, ka var ņemt lielāku, izmēru
norādīju kā orientācijas punktu.
Pannā
ielej mīklu, izlīdzina un pāris reizes no 20cm augstuma, nomet uz
galda, tā izsitīsies ārā gaisa burbulīši.
Cep
jau iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 10-12 minūtes.
Pēc
izņemšanas no krāsns atkal pāris reizes nomet uz galda, tāpat kā
pirms likšanas krāsnī.
Nedaudz
atdzesē un noņem cepamo papīru. Pildījumu klāj uz brūnās, augšējās puses.
Biskvītu
var pildīt ar ko vien vēlās, es iesmērēju brūkleņu ievārījumu un saputoju 150ml saldo krējumu, tiesa gan bez cukura, ko pārklāju pāri un aizrullēju ciet.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru