piektdiena, 2014. gada 23. maijs

Japāņu rolbiskvīts /Roll Cake/

Laikam tas būtu par maz teikts, kas esmu “nedaudz” aizrāvusies ar japāņu kulinārijas receptēm. Jā, viņi neēd tikai suši un rīsus vien. Japānā ir brīnišķīga un ļoti izsmalcināta kulinārija, daudz mazi un arī lieli kūku veikali un bodītes, kulinārijas skolas un neskaitāmās kulinārijas grāmatas, kur gan iesācējiem, gan profesionāļiem būtu interesanti ieskatīties un ko pamēģināt. Praktiski, japāņu receptes, ir tās pašas mums zināmās, kā, piemēram, biskvīts vai vārītais krēms, bet tās ir tā pieslīpētas un pārveidotas, ka tajās ir kas pilnīgi savādāks, ar savu zināmu vienkāršību, bet arī smalkumu vienlaicīgi.
Kurš gan nezin biskvītu, kas var būt vienkāršāks un ātrāks par garšīgu un biezu biskvītu ar sev tīkamu pildījumu?
Esmu izmēģinājusi daudzus variantus, bet šādu vēl nē. Teikšu- salds ir gana, bet cik biezs un pufīgs- to ir vērts izmēģināt!
Orģināli pildījumā bez 200ml putota saldā krējuma ir arī 200g smalki sagriezti augļi, pēc izvēles. To variantu atstāšu, kad vasara būs pilnā briedumā. Tagad pa "latvisko", ar skābu ievārījumu. 

 
4 olas
100g cukurs
35g milti
20g piens

pildījums pēc ieskatiem, kā augšā aprakstīts vai arī kā man-

150ml saldais krējums
pāris ēdamkarotes ar kaudzi brūkleņu ievārījums


Metāla bļodā, kuru varēs likt arī karsēties ūdens peldē olas samaisa ar cukuru, bet tikai tā, lai dzeltenumi sajaukušies kopā ar baltumiem. Tad liek karsēties ūdens peldē visu laiku maisot(bet ne kuļot), karsē līdz 40°C, līdz cukurs izkusis. Praktiski var bļodā iebāzt arī pirkstu un pataustīt, ja cukura graudi vairāk nav, tad var ņemt nost no plīts. Kuļ ar mikseri uz lielāko ātrumu 5 minūtes, olu masa paliecināsies apjomā un paliks gaiša. Tad kuļ 2 minūtes uz mazāko ātrumu, lai masa nedaudz “nomierinās”. Iesijā miltus un iecilā masā, (10 reizes iecilājot masā ar lāpstiņu), tad pielej pienu un iecilā masā (50!!! reizes iecilājot ar lāpstiņu).

Cep ar cepamo papīru izklātā pannā, vislabāk jau tādā, kura paredzēta biskvīta cepšanai, šinī gadījumā bija norādīts- 23x33 cm (jeb 9”x13” collas). Ja taisa vairāk mīklas, tad loģiski, ka var ņemt lielāku, izmēru norādīju kā orientācijas punktu. 
 
Pannā ielej mīklu, izlīdzina un pāris reizes no 20cm augstuma, nomet uz galda, tā izsitīsies ārā gaisa burbulīši.
Cep jau iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 10-12 minūtes.
Pēc izņemšanas no krāsns atkal pāris reizes nomet uz galda, tāpat kā pirms likšanas krāsnī. 

 
Nedaudz atdzesē un noņem cepamo papīru. Pildījumu klāj uz brūnās, augšējās puses.
Biskvītu var pildīt ar ko vien vēlās, es iesmērēju brūkleņu ievārījumu un saputoju 150ml saldo krējumu, tiesa gan bez cukura, ko pārklāju pāri un aizrullēju ciet. 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru