ceturtdiena, 2014. gada 6. marts

Karpatu kūka -“Karpatka”

Šī ir klasiska Poļu kūkas recepte- Karpatka. Tāpēc, ka nevienmērīgi uzcēlusies plaucētā mīkla, kas apbērta ar pūdercukuru izskatās kā Karpatu kalnu sniegotās galotnes.
Šo kūku biju jau iepriekš ēdusi, bet pat iedomāties nevarēju tās nosaukumu un to, ka recepte patiesībā nāk no Polijas. Likās, ka nav nekas sarežģīts, jo sastāv no mīklas un vārītā krēma, bet precīzu recepti gan uzzināt gribēju, bet diemžēl nesanāca, un kā jau tas parasti notiek, uzdūros pavisam nejauši, un patiesi, tā bija tā kūka ko gribēju jau sen izmēģināt, lai gan poliski, bet ar mūsdienu plašajām tehnikas iespējām, kā tulkotāju internetā, man tas izdevās. Tautu draudzības vārdā sastāvdaļu daudzumu nepārvērtu gramos, bet atstāju visu oriģināli, kā bija receptē poļu valodā.
Sanāk daudz un ļoti garšīgi. Recepti var arī dalīt uz pusēm, pēc iespējām un situācijas. Tālāk norādītais formas lielums arī nav obligāts, galvenais, lai tas būtu aptuvens. 
 


Plaucētajai mīklai

1 glāze ūdens
150g sviests (margarīns)
1 glāze milti
5 olas
šķipsna sāls
naža gals cepamais pulveris

Vārītajam krēmam

4 glāzes piens
250g sviests (istabas temperatūrā)
250g cukurs
170g milti
5 olu dzeltenumi

*1 glāze-250ml

Pagatavo plaucēto mīklu. Izsijā miltus. Ūdenī karsē sviestu, līdz tas ir izkusis. Noņem katliņu no uguns un lēnam ar koka karoti iemaisa miltus. Liek atpakaļ uz plīts un uz mazas uguns 2-3 minūtes karsē, līdz izveidojas vijīga, kompakta mīkla un nelīp pie katliņa. Noņem no plīts, un pārliek mīklu bļodā, atdzesē, lai nav pārāk karsta. Pa vienai ar mikseri (ar mīklas slotiņām) iemīca olas, šķipsnu sāli un cepamo pulveri.

Mīklu sadala vienādās divās daļās. Ietauko cepamo plāti (35x24)un izber ar miltiem. Izlīdzina vienu mīlas daļu pa plāti. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 25-30 minūtes. To pašu atkārto ar otru mīklas daļu. Atdzesē. 

Manas sanākušās Karpatu kalnu augstienes
 
3 glāzes piena karsē ar cukuru. Atlikušo pienu sajauc ar olu dzeltenumiem, vaniļas cukuru, miltiem, sakuļ,lai nav kunkuļi. Kad piens uzkarsis, ātri iemaisa piena-miltu mikstūru un karsē uz mazas uguns, līdz pudiņš sabiezē, visu laiku uzmanot un maisot, lai nepiedeg. Atdzesē. Mīkstu sviestu kuļ ar mikseri , pa daļām ieputo sagatavoto pudiņu. Pudiņš var būt par pāris grādiem siltāks par sviestu-tā tas nesaies “ziedos”. Līdz šim šis mazais “triks”, kas ir pretrunā ar pavārgrāmatās teikto, ka sviestam un vārītajam pudiņam jābūt vienādā istabas temperatūrā mani nav pievīlis.
Kūku būtu vēlams kārtot formā ar augstām malām. Lai krēms pirms sastingšanas, netek ārā pa malām.
Visu krēmu klāj uz vienas plaucētās mīklas kārtas,izlīdina pēc iespējas vienmērīgi, pa visām "klanienēm uz zemienēm", tas ka mīkla ir nelīdzena, tas tieši rada griežot interesantu musturu. Otru kārtu liek virsū un viegli piespiež. Liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām. Pirms griešanas un pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru. 

 

2 komentāri:

  1. Cepu eklerus un nodomāju ,vajadzētu izcept kūku... Vienu dienu nejauši internetā atradu šo recepti! Ir ātri un viegli pagatavojama! Garšīga ! Paldies par recepti .

    AtbildētDzēst