Šī
ir klasiska Poļu kūkas recepte- Karpatka. Tāpēc, ka nevienmērīgi uzcēlusies
plaucētā mīkla, kas apbērta ar pūdercukuru izskatās kā Karpatu
kalnu sniegotās galotnes.
Šo
kūku biju jau iepriekš ēdusi, bet pat iedomāties nevarēju tās
nosaukumu un to, ka recepte patiesībā nāk no Polijas. Likās, ka
nav nekas sarežģīts, jo sastāv no mīklas un vārītā krēma, bet
precīzu recepti gan uzzināt gribēju, bet diemžēl nesanāca, un
kā jau tas parasti notiek, uzdūros pavisam nejauši, un patiesi, tā
bija tā kūka ko gribēju jau sen izmēģināt, lai gan poliski, bet
ar mūsdienu plašajām tehnikas iespējām, kā tulkotāju
internetā, man tas izdevās. Tautu draudzības vārdā sastāvdaļu
daudzumu nepārvērtu gramos, bet atstāju visu oriģināli, kā bija
receptē poļu valodā.
Sanāk
daudz un ļoti garšīgi. Recepti var arī dalīt uz pusēm, pēc
iespējām un situācijas. Tālāk norādītais formas lielums arī
nav obligāts, galvenais, lai tas būtu aptuvens.
Plaucētajai
mīklai
1
glāze ūdens
150g
sviests (margarīns)
1
glāze milti
5
olas
šķipsna
sāls
naža
gals cepamais pulveris
Vārītajam krēmam
4 glāzes piens
250g
sviests (istabas temperatūrā)
250g
cukurs
170g
milti
5
olu dzeltenumi
*1 glāze-250ml
Pagatavo plaucēto
mīklu. Izsijā miltus. Ūdenī karsē sviestu, līdz tas ir izkusis.
Noņem katliņu no uguns un lēnam ar koka karoti iemaisa miltus.
Liek atpakaļ uz plīts un uz mazas uguns 2-3 minūtes karsē, līdz
izveidojas vijīga, kompakta mīkla un nelīp pie katliņa. Noņem
no plīts, un pārliek mīklu bļodā, atdzesē, lai nav pārāk
karsta. Pa vienai ar mikseri (ar mīklas slotiņām) iemīca olas,
šķipsnu sāli un cepamo pulveri.
Mīklu sadala
vienādās divās daļās. Ietauko cepamo plāti (35x24)un izber ar
miltiem. Izlīdzina vienu mīlas daļu pa plāti. Cep sakarsētā
cepeškrāsnī 180°C 25-30 minūtes. To pašu atkārto ar otru
mīklas daļu. Atdzesē.
Manas sanākušās Karpatu kalnu augstienes |
3 glāzes piena karsē ar cukuru. Atlikušo pienu sajauc ar olu dzeltenumiem,
vaniļas cukuru, miltiem, sakuļ,lai nav kunkuļi. Kad piens
uzkarsis, ātri iemaisa piena-miltu mikstūru un karsē uz mazas
uguns, līdz pudiņš sabiezē, visu laiku uzmanot un maisot, lai
nepiedeg. Atdzesē. Mīkstu sviestu kuļ ar mikseri , pa daļām
ieputo sagatavoto pudiņu. Pudiņš var būt par pāris grādiem
siltāks par sviestu-tā tas nesaies “ziedos”. Līdz šim šis
mazais “triks”, kas ir pretrunā ar pavārgrāmatās teikto, ka
sviestam un vārītajam pudiņam jābūt vienādā istabas
temperatūrā mani nav pievīlis.
Kūku būtu vēlams
kārtot formā ar augstām malām. Lai krēms pirms sastingšanas,
netek ārā pa malām.
Visu krēmu klāj uz
vienas plaucētās mīklas kārtas,izlīdina pēc iespējas vienmērīgi, pa visām "klanienēm uz zemienēm", tas ka mīkla ir nelīdzena, tas tieši rada griežot interesantu musturu. Otru kārtu liek virsū un viegli piespiež. Liek ledusskapī
vismaz uz 2 stundām. Pirms griešanas un pasniegšanas pārkaisa ar
pūdercukuru.
Ļoti garšīga kūka !
AtbildētDzēstCepu eklerus un nodomāju ,vajadzētu izcept kūku... Vienu dienu nejauši internetā atradu šo recepti! Ir ātri un viegli pagatavojama! Garšīga ! Paldies par recepti .
AtbildētDzēst