Ļoti
garšīga, sulīga un pats galvenais viegli pagatavojama kūka, kuru
ir iespējams cept arī kā plātsmaizi-lielāku,dziļā cepešpannā
vai formā, dotās sastāvdaļas vienkārši dubultojot. Vislabāk
garšo, nākamajā dienā pēc cepšanas, kad nakti nostāvējusi
ledusskapī. Oriģinālā recepte vācu valodā atrodama te.
Pamatnei
125g
sviests
100g
milti
100g
cukurs
2
olas
1
tējk. cepamais pulveris
1
paciņa(8g) vaniļas cukurs
Krēmam
300
ml piens
1
paciņa vaniļas pudiņa pulvera
200g
skābais krējums (ne mazāk kā 25%)
1
olas dzeltenums
1
burciņa ķiršu kompots, bez kauliņiem*
1
paciņa tortes želejas, sarkanā krāsā
(tortenguss)*
Mīkstu
sviestu maisa kopā ar cukuru, līdz izveidojusies viendabīga masa,
pa vienai iekuļ olas, tad pievieno miltus, kas jau iepriekš
sajaukti ar 1 tējkaroti cepamā pulvera un vaniļas cukuru.
Mīklu
lej formā un izlīdzina (man 26 cm diamerā ar noņemamajām
malām,apakšā ieklāj cepampapīru vai iespiež starp formas malām,
maliņas nedaudz apsmērē ar sviestu vai eļļu, lai nepielīp) un
liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180°C
15
minūtes.
Pa
to laiku var sākt gatavot krēmu. Pudiņa pulveri sajauc ar
nepieciešamo cukura daudzumu,kas norādīts uz paciņas, (parasti
pāris ēdamkarotes) un daļu no receptē dotā piena-aptuveni 100
ml. Atlikušo pienu karsē katliņā, kad piens ir karsts, lej
pudiņa-piena maisījumu un maisa līdz sabiezē. Takā dotais piena
daudzums ir mazāks, nekā paredzēts, tad tas notiek diezgan ātri.
Ļoti prātīgi, lai nepiedeg. Noņem no plīts un ļauj nedaudz
padzist. Iemaisa olas dzeltenumu un krējumu. Ķiršus notecina
sietā, bet sulu saglabā.
Kad
pamatne izcepusies, tad lej krēmu formā un kārto pa virsu ķiršus.
Liek atpakaļ cepeškrāsnī cepties 180°C
aptuveni 20-25 minūtes.
Kad
kūka izcepusies, ļauj atdzist un pagatavo tortes želeju kopā ar
notecināto ķiršu sulu, pēc norādītās instrukcijas uz paciņas.
Lej pāri ķiršiem un liek ledusskapī “ienākties”.
*
ķiršus ir iespējams arī aizstāt ar persiku pusītēm savā
sulā(vai arī citiem augļiem). Sīrupu notecina un persiku pusītes
sagriež kubiņos vai šķēlītes. Tad augļus nevajag cept kopā ar
krēmu, bet izkārtot uz krēma pēc cepšanas un pārliet ar želeju,
kas pagatavota no persiku sīrupa un caurspīdīgās tortes želejas.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru