ceturtdiena, 2013. gada 24. oktobris

Ķiršu-krējuma kūka

Ļoti garšīga, sulīga un pats galvenais viegli pagatavojama kūka, kuru ir iespējams cept arī kā plātsmaizi-lielāku,dziļā cepešpannā vai formā, dotās sastāvdaļas vienkārši dubultojot. Vislabāk garšo, nākamajā dienā pēc cepšanas, kad nakti nostāvējusi ledusskapī. Oriģinālā recepte vācu valodā atrodama te.



Pamatnei
125g sviests
100g milti
100g cukurs
2 olas
1 tējk. cepamais pulveris
1 paciņa(8g) vaniļas cukurs

Krēmam
300 ml piens
1 paciņa vaniļas pudiņa pulvera
200g skābais krējums (ne mazāk kā 25%)
1 olas dzeltenums
1 burciņa ķiršu kompots, bez kauliņiem*

1 paciņa tortes želejas, sarkanā krāsā (tortenguss)*

Mīkstu sviestu maisa kopā ar cukuru, līdz izveidojusies viendabīga masa, pa vienai iekuļ olas, tad pievieno miltus, kas jau iepriekš sajaukti ar 1 tējkaroti cepamā pulvera un vaniļas cukuru.
Mīklu lej formā un izlīdzina (man 26 cm diamerā ar noņemamajām malām,apakšā ieklāj cepampapīru vai iespiež starp formas malām, maliņas nedaudz apsmērē ar sviestu vai eļļu, lai nepielīp) un liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 15 minūtes.

Pa to laiku var sākt gatavot krēmu. Pudiņa pulveri sajauc ar nepieciešamo cukura daudzumu,kas norādīts uz paciņas, (parasti pāris ēdamkarotes) un daļu no receptē dotā piena-aptuveni 100 ml. Atlikušo pienu karsē katliņā, kad piens ir karsts, lej pudiņa-piena maisījumu un maisa līdz sabiezē. Takā dotais piena daudzums ir mazāks, nekā paredzēts, tad tas notiek diezgan ātri. Ļoti prātīgi, lai nepiedeg. Noņem no plīts un ļauj nedaudz padzist. Iemaisa olas dzeltenumu un krējumu. Ķiršus notecina sietā, bet sulu saglabā.
Kad pamatne izcepusies, tad lej krēmu formā un kārto pa virsu ķiršus. Liek atpakaļ cepeškrāsnī cepties 180°C aptuveni 20-25 minūtes.
Kad kūka izcepusies, ļauj atdzist un pagatavo tortes želeju kopā ar notecināto ķiršu sulu, pēc norādītās instrukcijas uz paciņas. Lej pāri ķiršiem un liek ledusskapī “ienākties”.
* ķiršus ir iespējams arī aizstāt ar persiku pusītēm savā sulā(vai arī citiem augļiem). Sīrupu notecina un persiku pusītes sagriež kubiņos vai šķēlītes. Tad augļus nevajag cept kopā ar krēmu, bet izkārtot uz krēma pēc cepšanas un pārliet ar želeju, kas pagatavota no persiku sīrupa un caurspīdīgās tortes želejas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru