trešdiena, 2014. gada 16. aprīlis

Zaķmaizītes うさぎのパン

Lieldienas tuvojās lieliem soļiem, parasti ir pierasts redzēt šokolādes zaķus. Šie zaķi ir kas no Japāņu repertuāra, maldīgi gan ir uzskati, ka Jāpānā tikai suši un rīsi vien ir.
Tātad, うさぎ usagi- zaķis, パン pan-maize un kopā sanāk usagi no pan, jeb latviski zaķmaizītes. Receptes izpildījums ir īsti japānisks- pinķerīgs un smalks līdz grama precizitātei, bet gan jau latviešu saimnieces arī ar acu mēru tiks galā! Zaķmaizītes noteikti sagādās prieku Lieldienu rītā pie brokastu galda, ne tikai bērniem!


10 maizītēm

300g smalka maluma kviešu milti
6g sausais raugs
30g cukurs
4g sāls
140ml remdens ūdens (37°C)
50g sviests
30g sakulta ola (praktiski 1/2 no L izmēra olas) atlikusī daļa noderēs apsmērēšanai

Miltus izsijā bļodā un pieber raugu, izmaisa, lai tas būtu vienmērīgi iemaisījies miltos. Tad pieber sāli, cukuru, pielej ūdeni un olu, visu mīca ar mikseri- mīklas slotiņām 5 minūtes.
Mīklu saveļ bumbā pārklāj ar dvieli un siltā vietā atstāj uzrūgt 40-45 minūtes. Vislabāk rūgst cepeškrāsnī 40°C.


Kad mīkla izrūgusi, to iemīca un sadala 10 vienādās daļās, katra 50-53g smaga, no katras daļas atsver 20g. Visas mīklas daļas saveļ bumbiņās, apklāj ar dvieli un atstāj uzrūgt 10-15min.
Kad bumbas uzrūgušas, lielās izrullē 26cm garas, tās būs rumpis un priekškājas, mazās 20cm- galva un ausis.
No sākuma ņēmu palīgā lineālu, bet tad jau “piešāvos”, un zaķu veidošana gāja tīri ātri.


2/3 no garākās daļas saritina gliemezī, pāri paliek priekšķepu daļa, to paliec uz priekšu, no mazākās desas veido galvu. Pārliek vienu galu pāri otram, atstājot caurumu, jo kad mīkla uzrūgs tas aiztaisīsies ciet un būs actiņa (bildē ir redzami jau uzrūguši zaķi). Galvu un rumpi savieno nedaudz piespiežot. Es ceru, ka bildēs visu labi var redzēt. Nav nekas sarežģīts, gatavos zaķus uzreiz liek cepešpannā, kas izklāta ar cepamo papīru. 

 
Kad visi zaķi gatavi, apklāj pannas ar dvieli atstāj uzrūgt, šoreiz pēdējo reizi 30 minūtes. Actiņā var ielikt gabaliņu šokolādes vai arī rozīni-tas pēc vēlēšanās.


Uzrūgušos zaķus bagātīgi apsmērē ar sakultu olu un cep sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 10-15 minūtes.
Mani zaķi “leks” uz galda Lieldienu brokastīs, tāpēc tos atdzesēju, sapakoju un ieliku saldētavā. Kamēr Lieldienu rītā krāsosies olas, zaķus ielikšu cepeškrāsnī uzsildīt un būs tikko kā cepti!!!!
Lai krāsainas Lieldienas!!!

1 komentārs: