piektdiena, 2014. gada 14. februāris

Groziņi ar zefīra krēmu

Esmu smilšu mīklas groziņiem izmēģinājusi visādas mīklas, un nonākusi pie secinājuma, ka vislabākie groziņi sanāk tomēr jau pēc sen kulinārijā pierādītās un kulinārijas skolās, grāmatās mācītas miltu/sviesta/cukura attiecības, proti 3:2:1. Izņemot olu vai vienkārši olas dzeltenumu,to pievieno, lai masa būtu vairāk homogēnāka. Ne cepamais pulveris, ne soda tur neko nav “pazaudējuši”, jo mīkla pilnīgi nevajadzīgi uzpūšas, bet groziņi domāti tam, lai viņus piepildītu, nevis ēstu tikai biezu un uzkrītošu smilšu mīklas kārtu.
Pārējās garšvielas var pievienot pēc vajadzības un pildījuma, tā var būt šķipsna vaniļas cukura, izkasītas sēkliņas no vaniļas pāksts, rīvēta miziņa no citrona vai apelsīna, kanēlis, piparkūku garšviela....to var turpināt ilgi, galvenais ļauties fantāzijai!!!


Aptuveni 25-30 groziņiem

Mīklai
300g milti
200g sviests
100g cukurs, ļoti smalks, vislabāk pūdercukurs
1 maza ola vai olas dzeltenums (ja ir, bet var arī iztikt bez)

+garšvielas ko vēlas pievienot, šinī gadījumā 1 tējkarote vaniļas cukurs ar maltu vaniļas pāksti

Zefīra krēms no 2 olu baltumiem

ievārījums pildījumam


Bļodā samīca sviestu un cukuru, vaniļas cukuru (vai citām garšvielām), olu, ja pievieno. Lēnām mīca un pamazām ber klāt izsijātus miltus. Mīklu labi samīca un saveļ bumbā, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atpūsties 1-2 stundas. Savādāk veidojot groziņus tā lips pie pirkstiem.
Sagatavo groziņu formiņas un plānā kārta ietauko tās ar mīkstu sviestu.
Darba virsmu pārkaisa ar miltiem un izrullē mīklu(var rullēt arī caur cepamo papīru vai pārtikas plēvi). Izspiež ar glāzi apļus. Liek mīklu groziņos piespiežot pie maliņām izlīdzina pa formiņu, nogriež lieko. Sadursta ar dakšiņu un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 10-15 minūtes. Izņemot no krāsns, atdzesē, izņem no groziņiem un ļauj atdzist pilnībā.
Kamēr dziest groziņi var pagatavot zefīra krēmu.
Katru groziņu pilda ar nepilnu tējkaroti garšīga ievārījuma (man brūkleņu), un ar konditorejas šprici uz katra groziņa uzspiež zefīra cepuri. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar ko krāsainu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru