trešdiena, 2014. gada 2. aprīlis

Picu laiks

Vienmēr, kad gribās pasūtīt picu, vai braucot garām iebraukt picērijā, galvā nāk doma-bet mājās taču var arī labāk.
Sen jau nedzīvojam mājā, kuras apakšējā stāvā bija picērija, un vecs itālis cepa garšīgas picas, atlika tikai noskriet lejā un pasūtīt. Tas vairs īsti nav pa ceļam. Un vienalga, lai kāda pica un kur tiek pasūtīta, pašās beigas tomēr nav kaut kas pa prātam. Tāpēc jau kādu laiku cepam picas mājās, it īpaši populāra tradīcija tā ir sestdienās.
Ar mīklu viss ir ļoti vienkārši. Atliek tikai uztaisīt un aizmirst uz kādu laiku, atlikumu var sasaldēt un izmantot kaut kad vēlāk, ja vispār kas paliek pāri. Parasti tiek ceptas 2 picas, vai vismaz divi atšķirīgi veidi. Par to zemāk.
Picai var likt virsū jebko, tā var arī “iztīrīt” ledusskapi no visām desām,gaļām un sieru galiem. Viss atkarīgs no tā kas kuram garšo un kas ir mājās, jo pica jau sākās no tā brīža, ja mīklai virsū ir tikai tomātu mērce un siers.

Asā salami-maltās gaļas pica

Picas mīklai

no šī daudzuma sanāk 1 cepampanna ar lielu picu vai 2 mazākas

250g milti
40 ml olīveļļa
185ml silts ūdens
1/2 tējkarote sausais raugs
1/2 tējkarote sāls

Siltā ūdenī iemaisa raugu un atstāj. Miltus samaisa ar sāli un ielej tajos olīveļļu, sadrupina līdz eļļa sasūkusies miltos. Es parasti mīklu mīcu ar mikseri un speciālajām mīklas slotiņām, tā ir vieglāk. Miltos lēnām lej ūdens-rauga maisījumu, mīca līdz izveidojas vijīga mīkla. Uz plaukstas uzlej olīveļļu un apsmērē ar to mīlu. Pārklāj bļodu ar pārtikas plēvi un ļauj uzrūgt 1-2 stundas. Es mīklu taisu vakarā, un atstāju to ledusskapī. Te darbojās princips, jo ilgāks laiks mīklai tiek dots nobriest, jo tā ir garšīgāka.
Tad atliek tikai izrullēt, likt virsū izvēlētās sastāvdaļas un cept.

Mīklas rullēšana

Galvenais noteikums, ko der atcerēties, tikko izņemtu no ledusskapja mīklu nebūtu vēlams uzreiz rullēt,tā ir jāizņem no ledusskapja 30 minūtes iepriekš. Tad mīkla vieglak rullēsies un "neskries" atpakaļ. Ja nu tomēr rullējot mīkla negrib nekādi padoties, tad jāatstāj 15 minūtes mierā, tā mīkla esošais glutēns(lipeklis), atpūtisies un mīkla rullesies vieglāk. Biezums arī ir katra paša gaumes lieta, tāpēc, varbūt, mūsu mājās sanāk lielas picas no dotā daudzuma, jo man patīk izrullēt mīklu tiešām plānu un atstāt nedaudz biezākas maliņas.

Asā salami-maltās gaļas pica

1/2 no picas mīklas
100g (var arī vairāk) rīvēts siers
50g parmas tipa siers
1 sīpols (nomizots un sagriezts ripās)
2 čili pipari (piri-piri)
50g svaiga maltā gaļa
12 ripas salami desa
1 jalapeno pipars (marinēts)
tobasko mērce
salsas mērce
tomātu mērce vai kečups

Uz mīklas klāj tomātu mērci vai kečupu, vairāk kā pusi no sarīvētā siera, sīpolus, salami, pārdrupina pāri malto gaļu, pārkaisa pāri sagrieztus čili piparus un jalapeno, saliek piciņas ar salsas mērci, uzlej pāris pilienus no tobasko, pārkaisa ar melnajiem pipariem,ja patīk tad arī oregano. Pa virsu uzkaisa atlikušo sieru un parmas sieru.
Cep 200°C 20-25 minūtes.


Garneļu pica ar tomātiem un mocarellu

1/2 no picas mīklas
250g lielas garneles
2 šallotes sīpoli (nomizozoti, sagriezti strēmelēs)
8 dateļu (vai ķiršu) tomātiņi (sagriezti ceturtdaļās)
1 maza daiviņa ķiploks
pāris pilieni cironu sulas
50g mocarellas siers
100g rīvēts siers
tobasko mērce
50g parmas siers

No sākuma iemarinē garneles. Notīra ķiploku un smalki sakapā, samaisa kopā ar garnelēm, tobasko mērci, pāris pilieniem citronu sulas. Kamēr tiek rullēta mīkla ieliek ledusskapī.
Uz mīklas uzklāj tomātu mērci, sieru, pārber ar sīpoliem, tomātu ceturtdaļām, sagriež mocarellas sieru un sadala vienmērīgi pa picu. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī 200°C, 18 minūtes. Pa to laiku ņem ārā garneles un 2 minūtes ātri apcep ļoti karstā pannā.
Kad pica gandrīz gatava aptuveni pēc 18 minūtēm, pārkaisa pāri apceptās garneles un sarīvētu parmas sieru, cep vēl kādas 5 minūtes.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru