trešdiena, 2014. gada 5. februāris

Olbaltuma krēms/Zefīra krēms/Zefīri

Ja ko gatavoju un paliek pāri olu baltumi, tad bieži, ja prātā nenāk kas savādāks, pagatavoju zefīrus vai groziņus ar zefīra, vai arī tā saukto olbaltuma krēmu. Liekas, kas ļoti sarežģīts, bet patiesībā tā tas nav, galvenais ir ievērot piesardzību vārot cukura sīrupu un apbruņoties ar nedaudz pacietības-tad viss izdosies, un visus savus mīļos varēs pārsteigt ar ko gardu.
Zefīriem un zefīra krēmam, atšķirības pagatavošanā praktiski nav nekādas, tikai tā cietību var regulēt ar želatīna palīdzību, to var arī nelikt, tad krēms būs viegls, mīksts un gaisīgs, ja pieliek vienu tējkaroti, tad stabilāks, bet pieliekot 2 tējkarotes (arī var 3), tad sanāks zefīri. Jāiegaumē tikai, lai uzbriedinātu želatīnu, jo ūdens cukura sīrupā nedrīkst būt arī par daudz, uz tējkaroti želatīna jāņem viena ēdamkarote ūdens.
Pagatavojot sīrupu 50ml ūdens vietā var ņemt arī kādu intensīvas garšas sulu,krāsai piepilināt kādu pilienu pārtikas krāsvielu. Viss tālākais ir katra paša interpretācijas jautājums, jo visu var variēt. Norādītā recepte ir paredzēta vienam olas baltumam, ja ir vairāki, tad attiecīgi jādubulto pārejās sastāvdaļas, tikai tad jāņem ir daudz lielāka bļoda, jo no 3 olu baltumiem sanāk jau vareni daudz olbaltuma masas. 

 

    1 olas baltums
    50ml ūdens(cukura sīrupam)
    8 ēdamkarotes cukurs
    1/4 tējkarotes citronskābes
    šķipsna sāls
    1 tējkarote vaniļas cukurs

    želatīna daudzums, kas jāpievieno uz 1 olas baltumu
  • vieglam krēmam, būs stabils, bet neveidos izteiktu reljefu-nepievieno nemaz
  • stabilākam krēmam, derēs pildīšanai groziņos -1 tējkarote želatīna, kas uzbriedināta 1 ēdamkarotē ūdens
  • zefīriem- sacietējot masa būs, vienalga lipīga, bet konsistence atgādinās elastīgu švammi(ceru, ka atradu pareizu apzīmējumu) - 2 tējkarotes želatīna, kuras uzbriedinātas 2 ēdamkarotēs ūdens.

Olas baltumu puto tīrā, sausā traukā ar šķipsnu sāls, līdzko masa sāk palikt biezāka, pievieno 1 ēdamkaroti cukura, puto tālāk līdz sāk veidoties stingra un spīdīga masa, paceļot miksera slotiņas nekrīt nost no tām. Ievieto aukstumā, pagatavo cukura sīrupu.
Ūdeni karsē kopā ar atlikušajām 7 ēdamkarotēm cukura, vaniļas cukuru, citronskābi (var pievienot arī citrona sulu, vai vairāk citronskābes, ja gribās vairāk skābenu).
Ja pievienos želatīnu, tad uzbriedina attiecīgi izvēlēto daudzumu aukstā ūdenī.


Vāra cukura sīrupu aptuveni 8-9 minūtes, katrā ziņā no redzesloka to izlaist nevajadzētu, cukura sīrups ir vajadzīgajā konsistencē, ja pilienu no tā iepilina aukstā ūdenī, veidojas kas līdzīgs caurspīdīgai bumbiņai vai pikucim, tad ir gatavs, ja sīrups izšķīst,ir jāvāra vēl.
Kad sīrups gatavs, tajā iemaisa uzbriedināto želatīnu (ja nepievieno, šo punktu izlaiž).
Izņem no ledusskapja sakulto olas baltumu, te nu vajadzēs vai nu trešo roku, kura reizēm šādos brīžos pietrūkst, vai saukt kādu palīgā. Puto olu baltumu un lēnām lej klāt cukura sīrupu. Tagad viss atkarīgs no miksera jaudas, jo atkarībā no tā olbaltuma masa ir gatava no 10-20 minūtēm. Tai ir jākļūst stingrai un jāpalielinās apjomā. Es to nosaku paceļot uz augšu mikseri, un ja uz slotiņām pielipusī masa ir stingra un nekrīt lejā, zefīra krēms ir gatavs.
Tālākā krēma/zefīra izmantošana ir katra paša ziņā, es parasti pildu izceptos smilšu mīklas groziņos (apsolu-recepte sekos).
Ja pagatavo zefīru, to var ar konditorejas šprici izspiest uz cepamā papīra, kas pārkaisīts ar pūdercukuru-rozītes, rozetes, puķītes utt.
Var masu liet ar pārtikas plēvi izklātā attiecīgā lieluma formiņā vai lēzenā traukā. Sastingstot zefīru var griezt gabaliņos, apviļāt kokosriekstu skaidiņās, riekstos, sadrupinātās vafelēs vai mērcēt izkausētā šokolādē.



1 komentārs: