Interesanta un
tradicionāla Poļu kūkas recepte. Ziemassvētki jau aiz muguras, jo
kā sapratu Polijā tradicionāli to cep uz Ziemassvētkiem. Medus
mīklas kārtas un mannā krēms man likās interesanta kombinācija,
ko man gribējās izmēģināt un tik ilgi gaidīt negribējās.
Tagad zinu, ka uz Ziemassvētkiem to arī cepšu, ir gan līdzīga
parastajai medus kūkai, kas zināma mūsu platuma grādos, bet tomēr
kas savādāks. Galvenais, ja gaidāmi daudz viesi vai jāved līdz
ciemakukulis, tad šī recepte būs īpaši piemērota, jo ir stabila, liela, garšīga un neiecērt robu maciņā. Un ja ilgāk stāv ledusskapī, garša tikai paliek labāka. Mazākai kūkai sastāvdaļas
var dalīt uz pusi, vai augstākai, ņemt uz pusi vairāk- pēc
iespējām un vajadzības. Plūmju ievārījuma vietā, latviskajam
variantam derētu arī dzērveņu vai brūkleņu...mmm..garšīgi!!!
Medus
mīkla
500g
milti
200 g sviests vai margarīns
150g cukurs
2 olas
2 ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes piens
1 tējkarote soda
200 g sviests vai margarīns
150g cukurs
2 olas
2 ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes piens
1 tējkarote soda
Mannā
krēms
1l
piens
9 ēdamkarotes mannā
150g cukurs
200g sviests
9 ēdamkarotes mannā
150g cukurs
200g sviests
(var pievienot arī
citrona miziņu, vaniļas esenci, vai cukuru, sēkliņas no vaniļas
pāksts)
Šokolādes
glazūra
100g
sviests vai margarīns
50g kakao pulveris
120g pūdercukurs
2 ēdamkarotes piens
50g kakao pulveris
120g pūdercukurs
2 ēdamkarotes piens
450-500g zilo
plūmju ievārījums (ja ar gabaliņiem, tad izberž caur sietu)
Mīklai-miltus un sodu izsijā bļodā. Pienu un medu karsē katliņā, līdz medus
izkusis, atdzesē. Miltos iekapā sviestu, tad iemaisa cukuru un pa
vienai olas, atdzisušo pienu ar medu. Visu labi sajauc un sadala
trīs daļās.
Katru mīklas daļu var izklāt arī cepamajā formā(24x35cm), kas izklāta ar cepamo papīru, bet ir arī otrs, manuprāt, vieglāks variants, un izmēri arī nav akmenī iecirsti, visu var variēt pēc vajadzības.
Es darīju tā-uz cepamā papīra ar zīmuli uzzīmē taisnstūri
24x35cm, apgriež uz otru pusi, pārsmērē ar sviestu, izrullē
mīklu, liekot pa virsu vēl vienu kārtu cepamā papīra, tās viss
nepielips pie ruļļa, apgriež maliņas, pēc attiecīgi uzzīmētā izmēra. Prātīgi pārliek uz cepāmās panas. Tā izrullē un izcep
katru mīklas kārtu atsevišķi. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī
180°C 15-20 minūtes.Līdz mīkla ir zeltaini brūna, viss atkarīgs no katras cepeškrāsns īpatnībām.
Mannā krēmam
uzsilda pienu ar cukuru(citrona miziņu, vaniļas esenci),un lēnām
iemaisa mannā, maisa, lai neveidojas kunkuļi tik ilgi līdz masa
sabiezē. Noņem no plīts un atļauj atdzist.
Puto mīkstu
sviestu. Lēnām putojot pa karotei pievieno atdzisušo mannā.
Ņem vienu tortes
plāksni pārsmērē ar plūmju ievārījumu, pārklāj ar vienu pusi
mannā krēmu, liek virsū nākamo kārtu, apsmērē ar ievārījumu
un klāj atlikušo krēma kārtu un pa virsu pēdējo mīklas kārtu.
Pagatavo glazūru.
Ūdens peldē izkausē sviestu ar pūdercukuru,kakao pulveri un
pienu. Maisot visu izkausē.
Pārlej ar glazūru
un kūku liek ledusskapī. Vislabāk kūka garšo, kad stāvējusi 2
dienas aukstumā un labi sasūkusies.
Pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja kādu pusstundu iepriekš.
Pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja kādu pusstundu iepriekš.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru