svētdiena, 2014. gada 2. februāris

Poļu medus kūka-“Stefanka”

Interesanta un tradicionāla Poļu kūkas recepte. Ziemassvētki jau aiz muguras, jo kā sapratu Polijā tradicionāli to cep uz Ziemassvētkiem. Medus mīklas kārtas un mannā krēms man likās interesanta kombinācija, ko man gribējās izmēģināt un tik ilgi gaidīt negribējās. Tagad zinu, ka uz Ziemassvētkiem to arī cepšu, ir gan līdzīga parastajai medus kūkai, kas zināma mūsu platuma grādos, bet tomēr kas savādāks. Galvenais, ja gaidāmi daudz viesi vai jāved līdz ciemakukulis, tad šī recepte būs īpaši piemērota, jo ir stabila, liela, garšīga un neiecērt robu maciņā. Un ja ilgāk stāv ledusskapī, garša tikai paliek labāka. Mazākai kūkai sastāvdaļas var dalīt uz pusi, vai augstākai, ņemt uz pusi vairāk- pēc iespējām un vajadzības. Plūmju ievārījuma vietā, latviskajam variantam derētu arī dzērveņu vai brūkleņu...mmm..garšīgi!!!


Medus mīkla

500g milti
200 g
sviests vai margarīns
150g cukurs
2
olas
2
ēdamkarotes medus
2 ēdamkarotes piens
1
tējkarote soda

Mannā krēms

1l piens
9
ēdamkarotes mannā
150g
cukurs
200g sviests
(var pievienot arī citrona miziņu, vaniļas esenci, vai cukuru, sēkliņas no vaniļas pāksts)

Šokolādes glazūra

100g sviests vai margarīns
50g
kakao pulveris
120g
pūdercukurs
2
ēdamkarotes piens

450-500g zilo plūmju ievārījums (ja ar gabaliņiem, tad izberž caur sietu)


Mīklai-miltus un sodu izsijā bļodā. Pienu un medu karsē katliņā, līdz medus izkusis, atdzesē. Miltos iekapā sviestu, tad iemaisa cukuru un pa vienai olas, atdzisušo pienu ar medu. Visu labi sajauc un sadala trīs daļās. 
Katru mīklas daļu var izklāt arī cepamajā formā(24x35cm), kas izklāta ar cepamo papīru, bet ir arī otrs, manuprāt, vieglāks variants, un izmēri arī nav akmenī iecirsti, visu var variēt pēc vajadzības. 
Es darīju tā-uz cepamā papīra ar zīmuli uzzīmē taisnstūri 24x35cm, apgriež uz otru pusi, pārsmērē ar sviestu, izrullē mīklu, liekot pa virsu vēl vienu kārtu cepamā papīra, tās viss nepielips pie ruļļa, apgriež maliņas, pēc attiecīgi uzzīmētā izmēra. Prātīgi pārliek uz cepāmās panas. Tā izrullē un izcep katru mīklas kārtu atsevišķi. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180°C 15-20 minūtes.Līdz mīkla ir zeltaini brūna, viss atkarīgs no katras cepeškrāsns īpatnībām.
Mannā krēmam uzsilda pienu ar cukuru(citrona miziņu, vaniļas esenci),un lēnām iemaisa mannā, maisa, lai neveidojas kunkuļi tik ilgi līdz masa sabiezē. Noņem no plīts un atļauj atdzist.
Puto mīkstu sviestu. Lēnām putojot pa karotei pievieno atdzisušo mannā.
Ņem vienu tortes plāksni pārsmērē ar plūmju ievārījumu, pārklāj ar vienu pusi mannā krēmu, liek virsū nākamo kārtu, apsmērē ar ievārījumu un klāj atlikušo krēma kārtu un pa virsu pēdējo mīklas kārtu.
Pagatavo glazūru. Ūdens peldē izkausē sviestu ar pūdercukuru,kakao pulveri un pienu. Maisot visu izkausē.
Pārlej ar glazūru un kūku liek ledusskapī. Vislabāk kūka garšo, kad stāvējusi 2 dienas aukstumā un labi sasūkusies.
Pirms pasniegšanas izņem no ledusskapja kādu pusstundu iepriekš.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru