trešdiena, 2014. gada 12. marts

Mousse au chocolat torte

Mouse au chocolat jeb šokolādes muss vai putas ir gardas arī vienas, bet ienāca prātā tās integrēt arī kādā kūkā. Neko uzkrītošu negribējās, tikai ko tādu, kas visā garšas buķetē spēlētu līdz un kopā veidotu izteiktu šokolādes garšu.
Pirmais mēģinājums bija vienkāršs šokolādes biskvīts, ko arī nemitrināju ar sīrupu. Bija garšīgi, bet tomēr likās par sausu. Otrais mēģinājums bija ideāls. Ar Vīnes šokolādes biskvītu,kas no parastā atšķirās ar to, ka tiek pievienots sviests, un nedaudz cepamais pulveris. Biskvīts ir stabilāks un nav tik jūtīgs. To mitrināju ar cukura sīrupu. Gala rezultātā sanāca sulīga un gaisīga šokolādes biskvīta torte ar biezu kārtu šokolādes putām.


Formai 18cmØ

Vīnes šokolādes biskvīts

60g cukurs
40g milti
20g kakao
15g sviests
2 olas
1/2 tējkarotes cepamais pulveris
1/2 tējkarotes vaniļas cukurs

Sīrupam-biskvīta mitrināšanai
50ml ūdens
30g cukurs
15ml konjaks vai brendijs, balzāms- pēc izvēles)

Šokolādes muss recepte piespied te

Dekorēšanai

50g melnā šokolāde
50ml saldais krējums

1 ēdamkarote kakao pārkaisīšanai (pēc izvēles)


Izsijā miltus kopā ar kakao un cepamo pulveri. Izkausē sviestu un ļauj tam atdzist. Olas kuļ ar cukuru līdz masa palielinās apjomā un paliek gaiša, aptuveni 10-15 minūtes, pievieno vaniļas cukuru, iecilā izsijātos miltus ar kakao, lēnām iemaisa izkausēto sviestu.
Mīklu lej ar cepamo papīru izklātā formā un cep 180°C 30 minūtes, gatavību pārbauda ar irbulīti. Izņemot no krāsns, ļauj atdzist 10 minūtes, tad izņem no formas un atstāj atdzist pilnībā.

Sīrupam cukuru un ūdeni uzvāra un ļauj 2 minūtes vārīties, noņem no plīts pievieno konjaku vai citu alkoholu pēc izvēles un ļauj pilnībā atdzist

Pagatavo pilnu recepti mousse au chocolat, jeb šokolādes putām. Es šoreiz izmantoju šokolādi ar 70% kakao sastāvu.
Ja šokolādes putas grib nedaudz stabilākas, var pievienot arī 2 plāksnes želatīna, kas uzbriedinātas aukstā ūdenī, un nospiestas. Tās izkausē vēl siltā šokoādes-olu masā.Pēc tam iecilā putukrējumu un putoutu olas baltumu.

Biskvītu sagriež divās vienādās ripās.

Samitrina vienu no biskvīta ripām, nostiprina ar tortes riņķi vai liek atpakaļ tā paša diametra tortes formā ar noņemamām malām. Klāj virsū visu šokolādes putu masu un noslēdz ar atlikušo biskvīta ripu, samitrina ar atlikušo sīrupu un liek ledusskapī sastingt. Ja šokoādes putu masa liekas pa šķidru, un tek ārā, pa formas malām,  tad uz 20 minūtēm ievieto saldētavā, lai paātrinātu sastingšanas procesu. Tad izņem no saldētavas, un atstāj uz nakti ledusskapī. 
Pagatavo glazūru ūdens peldē izkausējot saldajā krējumā sakapātu melno šokolādi. Pārlej tortes virsmai un liek atpakaļ ledusskapī sastingt. Procesa paātrināšanai var torti atkal uz 20 minūtēm ielikt saldētavā.
Kad viss ir stabils un sastindzis torti ņem ārā no formas. Pārsijā ar kakao. 

 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru