pirmdiena, 2014. gada 6. janvāris

Profiteroles /mini eklēri/

Mazas kūciņas no plaucētās mīklas, pildītas ar putukrējumu un pārlietas ar šokolādi. Profiteroles patiesībā ir eklēri mini formātā un ir klasisks deserts Francijā, arī Itālijā. Nosaukums tulkojot no franču valodas, nozīme maza dāvana. Lieliski iederēsies kā maza salda uzkoda bufetē vai arī kā deserts.
Pildījums un glazūra ļauj vaļu fantāzijai, jo Profiteroles var tikt pildītas ar visdažādākajiem krēmiem un pārlietas, ne tikai ar melno šokolādi, arī balto vai karameļu glazūru. 

Lai izdodās un sveiciens Jaunajā 2014.gadā! 
 


/no dotā daudzuma man sanāca 24 Profiteroles/

Plaucētajai mīklai
125 ml ūdens un piens (sajaukts 50/50 attiecībā)
50g sviests
šķipsna sāls
1/2 tējkarote cukurs
75g milti
2 olas (L izmēra, kopā aptuveni 125g bez čaulas)


Pildījumam
250 ml saldais krējums
šķipsna vaniļas cukurs
30g kondensētais piens


Pārliešanai
100g šokolāde pēc izvēles (man melnā ar 50% kakao saturu)


Izsijā miltus. Piena-ūdens maisījumu, sviestu, cukuru, sāli katliņā uzkarsē. Noņem no plīts un iemaisa ar putojamo slotiņu izsijātos miltus. Putojamo slotiņu nomaina pret koka karoti un katliņu liek atpakaļ uz plīts, maisa mīklu(plaucē) tik ilgi, līdz uz katliņa dibena sāk izveidoties maza, plāna kārtiņa. Mīlai jābūt tik “sausai”, lai tā neliptu saspiežot starp pirkstiem.
Mīklu pārliek bļodā un vienu pēc otras iemaisa olas. Pareizā mīklas konsistence ir sasniegta tad, kad mīla paceļot to ar karoti, smagi krīt no tās lejā. Mīklu pilda konditorejas maisā ar robotu uzgali un ieliek ledusskapī atdzist.
Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru. Cepeškrāsni uzsilda uz 220°C.
Uz pannas izspiež mazas piciņas, nedaudz lielākas par valriekstu. Ievēro atstarpi, jo cepšanas laikā mīkla izplešas un piepūšas.
Cepeškrāsnī pašā apakšā ieliek karstumizturīgu trauciņu vai bļodiņu ar ūdeni(aptuveni 100ml). Tā cepšanas laikā izdalīsies tvaiks, kas ļauj kūciņām skaisti uzcelties.
Cepeškrāsnī pa vidu, liek cepešpannu un cep 10-12 minūtes, tad atver nedaudz durtiņas (starp durtiņām ieliek kādu kociņu vai irbulīti)un cep tālāk 6-7 minūtes. Līdz kūciņas ir zeltaini brūnas, bet nekādā gadījumā apdegušas.
Ņem ārā no cepeškrāsns un atdzesē.
Pildījumam saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru, kad saldais krējums ir jau gandrīz biezs pielej kondensēto pienu un vēl “uzputo” pāris sekundes. Pilda konditorejas maisā ar spicu uzgali un pilda kūciņās iedurot no apakšas. Var arī griezt uz pusēm un tad iesmērēt putukrējuma masu.
Izkausē ūdens peldē sakapātu šokolādi un ar karoti uzmanīgi pārlej pāri katrai kūciņai. 
 
Plaucētās mīklas recepte ņemta no grāmatas-
Eckart Witzigmann “Süße Verführungen”

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru