ceturtdiena, 2014. gada 25. septembris

Groziņi ar aveņu želeju un šokolādi

Mazs un garšīgs groziņš, drīzāk kūciņa, ar pārsteigumu vidū. Krēma vietā ir aveņu želeja. Ogu laiks jau sen ir garām un jāgaida nākamā vasara, un šai želejai nākamo sezonu gaidot, var izmantot arī saldētas ogas.


Sastāvdaļas aptuveni 20 groziņiem
 
Groziņiem
240g milti
120g sviests
60g cukurs

Želejai
370g avenes
120g pūdercukurs
3 plāksnes želatīna

Šokolādes kārtai
100g saldais krējums
60g tumšā šokolāde
40g pilnpiena šokolāde


Priekš mīklas sajauc sviestu ar cukuru, iesijā miltus un visu samīca gludā mīklā, ja mīkla liekas mīcīšanas laikā par sausu, var pievienot arī 1 olas dzeltenumu vai pāris ēdamkarotes auksta ūdens. Saveļ bumbā, un pārklāj ar pārtikas plēvi. Mīklu liek ledusskapī vismaz uz 1 stundu atdzist.
Ietauko groziņu formiņas un katrā izspiež pikuci mīklas, nolīdzina maliņas. Groziņus cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220°C 10-12 minūtes.

Izceptos groziņus atstāj formiņās atdzist. Pa to laiku sagatavo želeju.
Avenes (ja saldētas, tad iepriekš atlaidinātas), uz mazas uguns karsē kopā ar pūdercukuru, līdz ogas izšķīdušas.
Iemērc aukstā ūdenī želejas plāksnes, lai uzbriest. Avenes izberž caur sietu. Želejas plāksnes izņem no ūdens, nospiež un izkausē vēl siltajā aveņu masā.
Uzmanīgi izņem no formiņas izcepto groziņu, bet liek drošības pēc turpat atpakaļ, jo lejot želeju, tā var pa spraudziņām (ja tādas ir) arī iztecēt nedaudz ārā.
Želeju lej līdzīgi pa groziņiem un liek ledusskapī sastingt.

Šokolādes virskārtai smalki sakapā piena un melno šokolādi. Ūdens peldē uzkarsē saldo krējumu, ieber šokolādi un maisa līdz tā ir izkususi. Ņem no plīts un nedaudz atdzesē. Šokolādes masu atkal sadala pa groziņiem un liek ledusskapī sastingt. 

 

Ja groziņš no formiņas nenāk ārā, tad ir nedaudz iztecējusi želeja, un pielipusi pie kādas formiņas maliņas vai dibena. Tad formiņu uzmanīgi, lai ūdens nepārlīst pāri malām, uz neilgu brīdi iemērc karstā ūdenī, un tad groziņš viegli iznāks ārā.
Pasniedzot var dekorēt katru groziņu ar aveni.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru