svētdiena, 2013. gada 24. novembris

Maltās gaļas kūka ar papriku

Kūkas mēdz būt ne tikai saldas, bet arī sāļas. Tuvojoties aukstajam ziemas laikam, šī ir garšīga un sātīga recepte drēgnām rudens un aukstām ziemas dienām. Pateicoties paprikai šī sāļā kūka ir ļoti sulīga, un ar garšīgu kartupeļu mīklas garoziņu-priecēs jebkuru vēderu!






Mīklai
150g kartupeļi
150g milti
80g mīksts sviests
šķipsna sāls

Pildījumam
500g maltā gaļa
2 sīpoli
3 paprikas (zaļa, dzeltena, sarkana)
4 ēdamkarotes eļļas
1 tējkarote paprikas pulveris
sāls, malti pipari
3 olas
150ml piens
150g krējums vai creme fraiche
2 ēdamkarotes tomātu pasta (es nepieliku)

Kartupeļus nomizo un sagriež ceturtdaļās, vāra sālsūdenī aptuveni 25 minūtes, līdz mīksti. Kad gatavi, nokāš un ar stampu sastampā. Ļauj atdzist. Bļodā sajauc sviestu, miltus un atdzisušos kartupeļus, pievieno šķipsniņu sāls un mīca līdz veidojas vijīga mīkla. Liek ledusskapī nedaudz atdzist un atpūsties, lai būtu vieglāk izrullēt.
Mīklu plāni izrullē un klāj iepriekš ietaukotā formā 26cm Ø , ar noņemamām malām, veido augstu maliņu. Liek atpakaļ ledusskapī atdzist uz 30 minūtēm. Pa to laiku gatavo pildījumu.
Nomizo un smalki sagriež sīpolus. Izņem no paprikām sēklas, visvieglāk to ir izdarīt kā reiz redzēju vienā Gordona Ramzeja (Gordon Ramzay) kulinārijas raidījumiem. Papriku liek uz dēlīša ar kāta daļu uz leju un ar asu nazi griež šķēli no augšas uz leju. Tā atklājās vidus, un pārējās šķēles tādā veidā var nogriezt neaizskarot serdeni ar sēklām. Tas dod iespēju papriku sagriezt,manuprāt, bez tās mūžīgās ķēpāšanās ar sēklu izņemšanu,ka pēc tam virtuve pilna (nu varbūt es tikai tāda neveikla esmu). Nogrieztās paprikas šķēles sagriež aptuveni 1x1 cm lielos gabaliņos.



Pannā, karstā eļļā cep sagriezto papriku ar sīpoliem 5-7 minūtes. Izņem no pannas un tajā pašā eļļā kopā ar garšvielām apcep malto gaļu. Pannā pie maltās gaļas liek atpakaļ papriku ar sīpoliem un pasautē vēl kādu brīdi. Pilda formā ar izklāto mīklu.
Sakuļ olas ar pienu, krējumu un tomātu pastu, pievieno sāli, piparus un lej pāri maltajai gaļai.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200°C 45 minūtes līdz zeltaini brūna. Izņemot no krāsns ļauj “atpūsties” un padzist kādu brīdi.
Lieliski garšo kā karsta, tā arī atdzisusi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru