otrdiena, 2013. gada 15. oktobris

Svētku kēkss ar žāvētiem augļiem

Ar šo kēksu arī sākās mani kulinārie piedzīvojumi,tāpēc viņam pirmā vieta manā recepšu krājumā. Šo recepti esmu pilnveidojusi, bet patiesībā tā ir bijusi rakstīta uz kādas miltu pakas, ko man atstāstīja mana vīra krustmāte. Silts garšo, protams, ka brīnišķīgi, bet vislabāk, kad ir ienācies, un pastāvējis kādu dienu. Pēc svētkiem vai viesībām,kad putukrējuma un šokolādes kūkas jau notiesātas, tad pie tējas vai kafijas ir vienkārši “kā atrasts”.




4 olas
200g sviesta
350g milti (ja mīkla liekas pa šķidru, tad 400g)
3 tējk. cepamais pulveris
200g cukurs
1 citrons
200g rozīnes*
200g žāvētas aprikozes*
šķipsniņa sāls

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru un lēnam pa vienai ieputo olu dzeltenumus. Lēnām iesijā miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Pierīvē citrona miziņu, izspiež sulu no pus citrona, un pievieno mīlai(ja patīk izjust skābumiņu, tad sula no visa citrona neko neskādēs). Iecilā rozīnes un smalki sagrieztas žāvētās aprikozes. Olu baltumus sapoto ar šķipsniņu sāls un uzmanīgi iecilā mīklā, līdz visas stastāvdaļas labi samaisījušas.
Mīlu lej ietaukotā karstumizturīgā taisnstūra traukā vai arī kēksa formā ar caurumu vidū, un cep 180 grādos aptuveni 50 minūtes,bet var gadīties, kad pat vairāk kā 1 stundu, gatavību vislābāk tomēr pārbaudīt ar koka irbulīti, ja nekas klāt nelīp, tad kēkss ir gatavs.
Garšo lieliski pārliets ar izkausētu šokolādi, vai arī kā attēlā vienkārši pārkaisīts ar pūdercukuru.
*Var aizstāt arī ar citiem žāvētiem augļiem, sukādēm vai riekstiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru